Waar haalde Michelangelo zijn marmer vandaan?

In de Apuaanse Alpen, ten oosten van Carrara zijn ongeveer 300 marmergroeven, die bijna vlekkeloos marmer voortbrengen. De marmergroeven stammen al uit de tijd van de Romeinen (zo werd dit marmer voor het Pantheon gebruikt) en zijn daarmee de oudste industrieterreinen ter wereld die nog in bedrijf zijn. De marmergroeven bij Carrara zijn nog steeds het grootste marmerwinningsgebied ter wereld. Bijzonder is dat Michelangelo 550 jaar geleden zelf afreisde naar dit gebied om het marmer uit te zoeken voor zijn kunstwerken. Het werd bijvoorbeeld gebruikt voor zijn 'David' en 'Pièta’.

Hoe worden de blokken marmer gewonnen?

Het is een onwaarschijnlijk beeld, de afgekloven bergen waar zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant het marmer wordt gewonnen. Om te zien hoe dat gaat, is deze film van de Italiaanse videokunstenaar en filmmaker Yuri Ancarani instructief; hij heeft hier bijna een jaar aan gewerkt:

En voor de liefhebbers, hier is een achtervolgingsscène van James Bond, opgenomen in dezelfde marmergroeve.

De buitenkant van de bergen bij Carrara: de groeve van Fantiscritti

De marmergroeves bevatten zo veel geschiedenis, dat ze alleen daarom al fascinerend zijn. Maar gelukkig, zeg ik dan als fotograaf, zijn ze ook heel erg fotogeniek. Dat geldt zeker voor de winning aan de buitenkant van de bergen.

Marmergroeve Fantiscritti bij Carrara, Italië

De binnenkant

Het marmer wordt niet alleen vanaf de buitenkant van de berg gewonnen. Er zijn ook groeves gemaakt binnen in de bergen. Dat is ook wel een speciale ervaring. Tientallen meters marmeren zuilen blijven staan om de berg stabiel te houden, maar de rest wordt zorgvuldig gewonnen met enorme machines. Iets minder fotogeniek, maar het geeft wel boeiende beelden.

Marmergroeve Fantiscritti bij Carrara, Italië

Interesse in deze fotoserie?

De beelden die in dit blog zijn getoond zijn er enkele van een grotere serie. De foto's zijn verkrijgbaar via Hollandse Hoogte. Hebt u interesse om uw ruimte op een creatieve manier in beeld te laten brengen? Dat kan! Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie. 

Hoe mij te volgen

Als u geïnteresseerd bent in mijn werk, en in updates van dit blog, ben ik natuurlijk te volgen via de social media als LinkedInFacebook en Twitter.