Vijf tips voor het fotograferen van monumenten

Monumenten zijn er in overvloed. Kijk eens om je heen in je eigen woonomgeving, dan zie je een verrassende lijst met gebouwen en ruimtes die een deel van onze geschiedenis met zich mee dragen. De lijst is zo groot, dat er op dit moment niet eens voldoende fotomateriaal beschikbaar is van alle monumenten in ons land. Daarom is de fotowedstrijd die Wikimedia uitschrijft zo belangrijk. En leuk natuurlijk, want het is een wedstrijd! Als lid van de jury wil ik graag vijf tips geven voor het fotograferen van monumenten. 

Tip 1: Ben meester over de camera

Als je voetbalt, moet je de bal met een touwtje aan je voeten kunnen houden om goed te worden. Als je een huis bouwt, zul je moeten weten welke materialen je moet gebruiken en hoe je die samen kunt voegen tot een huis. Met fotograferen is het niet anders. Fotograferen lijkt een kwestie van op een knopje drukken, maar dat is het niet. Je zult de techniek onder de knie moeten krijgen om goede foto's te kunnen maken. De camera mag niet voor jou bepalen wat op de foto scherp is en wat niet, hoe het verloop tussen scherp en niet scherp is, welke sluitertijd je gebruikt, etc. Jij moet meester zijn over de camera, dat is de enige manier om het beeld dat je voor je ziet ook later op scherm of print te zien. Internet staat vol met lessen over diafragma, sluitertijd, etc., er is geen excuus meer om het niet te begrijpen (-:). O ja, en het is ook wel erg handig om, nu alles digitaal is, te weten hoe je een foto kunt bewerken met een programma als Photoshop. 

Tip 2: Vertel een verhaal

De mooiste foto’s vertellen een verhaal. Als er één onderwerp is dat verhalen in zich bergt, dan zijn het wel monumenten. Laat dat verhaal deel uit je foto springen. Laat zien hoe een monumentale ruimte wordt hergebruikt. Of dat er Italiaanse invloeden te vinden zijn in een villa in Wassenaar. Hieronder laat ik een voorbeeld zien. Het is de beroemde boekhandel in de Dominicanenkerk in Maastricht, een prachtig voorbeeld van een monument, in dit geval een kerk van meer dan 700 jaar oud, die opnieuw wordt gebruikt voor een ander doel dan het oorspronkelijke. 

Interieur van de boekhandel Dominicanen in Maastricht

Tip 3: Wat gebeurt er als … 

Zelf ben ik erg van de rechte lijnen. Maar dat neemt niet weg dat je altijd kunt kijken wat er gebeurt als je het beeld eens vanuit een heel ander standpunt vult. Het kan zo maar zijn dat er dan een fraai, creatief lijnenspel ontstaat. Mis dat niet, probeer ook eens af te gaan van de gebaande rechte paden. Zie het voorbeeld van het Pantheon in Lissabon, dat veel diepte krijgt als je de camera schuin naar beneden richt. 

Pantheon in LIssabon

Tip 4: Kijk omhoog

Je kunt natuurlijk niet altijd zo naar beneden kijken als in het Pantheon in Lissabon, maar omhoog kijken lukt zeker. Dat is mijn vierde tip. Het is echt geweldig om te zien welke pracht en praal verwerkt zijn in de plafonds van veel monumenten. Of het nu kerken zijn, musea of oude landhuizen, er is altijd veel aandacht geschonken aan wat je niet ziet als je niet naar boven kijkt. Doen dus! 

Plafond in Teylers Museum, Haarlem, Nederland

Tip 5: Maak details groot

Verhalen zitten soms ook in de details. Dat kun je ook fotografisch benutten door de details uit te vergroten. Maak ze het hoofdonderwerp van de foto. Het voorbeeld hieronder komt uit de Annakerk in Breda, waarin, ontworpen door Oomen Architecten, kantoorruimtes zijn gebouwd maar waar veel aandacht is gegeven aan het behoud van details. En terecht! 

Glas in lood raam in de gerestaureerde Annakerk in Breda, Nederland

Interesse in een fotoserie als deze?

Uw ruimte op een creatieve manier in beeld? Dat kan! Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie. 

Hoe mij te volgen

Als je geïnteresseerd bent in mijn werk, en in updates van dit blog, ben ik natuurlijk te volgen via de social media als LinkedInFacebook en Twitter.