Vijf sterren in Breda

Ruimtes met historie vertellen een verhaal, vaak zijn ze alleen daarom al zo mooi. Natuurlijk kunnen we die in de hoofdstad vinden, zie bijvoorbeeld mijn blog over ruimtes in Amsterdam, maar in Breda kun je je hart ook ophalen. De Grote Kerk in Breda is het belangrijkste monument van de stad, maar er is meer. In 2016 is er een parel bij gekomen: Hotel Nassau Breda, het eerste luxueuze lifestyle hotel in Brabant, gevestigd in een aantal historische panden van soms wel 750 jaar oud. De ambitie is om daar vijfsterren comfort te bieden. We nemen er een kijkje.

Nassau hotel in Breda

Breda, oud genoeg voor monumenten

De naam Breda dook voor het eerst op in een oorkonde van 1125, als nederzetting op de plaats waar de riviertjes de Mark en de Aa samenvloeien. Stadsrechten werden verleend in 1252 en de stadsmuren werden gebouwd in het begin van de eeuw daarop. Een van de eerste gebouwen die werden gebouwd is het Kasteel van Breda, waar al bijna tweehonderd jaar de Koninklijke Militaire Academie is gevestigd. Dicht bij dat Kasteel bevindt zich een van de oudste straten van de stad: de Nieuwstraat, vlak achter de eerste stadswallen. Adelijke families bouwden er een drietal hofhuizen, het oudste daarvan is bijna 750 jaar oud. Begin 19e eeuw komt er een weeshuis in de panden, dat wordt hernoemd tot “Liefdegesticht” als de nonnen van de Orde der Franciscanessen er halverwege die eeuw intrekken. In 1903 breidden zij de ruimtes verder uit en lieten er een kapel bij bouwen.

Nadat de nonnen in 1992 vertrokken vonden studenten er een plek, maar vanaf 1998 stonden al deze Rijksmonumenten leeg. Vijftien jaar lang duurde de leegstand, totdat er in 2013 het plan werd opgevat de complexe ruimtes om te bouwen tot een hotel. Om precies te zijn: een hotel met ambitie, want het zou het eerste luxueuze lifestyle hotel in Noord-Brabant moeten worden dat een vijfsterren comfort biedt. Hotel Nassau Breda is in 2016 geopend en telt 94 kamers.

De vier panden die samen het Nassau-hotel vormen in de Nieuwstraat in Breda

Vier panden verbinden, een heidens karwei

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dat gedaan, vier historische panden verbinden op zo’n manier dat een modern hotel daar goed mee uit de voeten kan. Architect Lukas Ruijs van C5 Architecten legt in onderstaand filmpje uit hoe dat is gedaan.

De kapel

Kapel van het Nassau hotel in Breda

De kapel is nog relatief jong, een goede eeuw oud. Het ontwerp is erg gesloten, aansluitend bij de behoefte tot afzondering van de nonnen. Hoe sterk die was? Behoorlijk: aan de overkant van de panden bevond zich een meisjesschool, waar de zusters ook les gaven. Om van de woonpanden naar de school te gaan, werd een tunnel gegraven zodat ze niet de openbare weg hoefden te betreden.

wand in de kapel van het Nassau Hotel in Breda

De ontbijtzaal, genaamd het Koor, staat op een fraaie manier in verbinding met de kapel.

Van gesloten naar open

De geslotenheid van het klooster en de kapel pasten natuurlijk niet bij een ontwerp dat aansluit bij de eisen van vandaag. Daarom is het klooster opengewerkt door er een transparant restaurant aan te bouwen.

Modern in combinatie met monumentaal

De foto's hierboven geven al weer dat het ontwerp van het hotel een combinatie is van modern en monumentaal. Dat wordt nog duidelijker als je de achterzijde bekijkt. Daar is ruim gebruik gemaakt van zink om gevels te bedekken en kamers te bekleden.

Zinken gevel aan de achterzijde van Hotel Nassau in Breda

Interesse in een fotoserie?

Uw ruimte op een creatieve manier in beeld? Dat kan! Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie. 

Op social media

Als je geïnteresseerd bent in mijn werk, en in updates van dit blog, ben ik natuurlijk te volgen via de social media als LinkedInFacebook en Twitter.