Unieke inkijk in het Vredespaleis

De stad Den Haag positioneert zich als de internationale stad van vrede en recht. Tienduizenden mensen werken hier elke dag samen aan een vrediger, rechtvaardiger en veiliger wereld. Den Haag is dé plek waar conflicten worden voorkomen en vreedzaam opgelost. Het Vredespaleis staat symbool voor die positie van Den Haag.

Voorkant van het Vredespaleis aan de Carnegielaan in Den Haag | Frontal view of the Peace Palace in The Hague

Vredespaleis is Europees Cultureel Erfgoed

Het Vredespaleis is een gebouw met een geschiedenis die we moeten koesteren. Waar vind je gebouwen die zijn neergezet met als enige doel om vrede te bevorderen, en dan ook nog als resultaat van gezamenlijke Russisch/Amerikaanse inspanning? Het idee om het Vredespaleis te bouwen ontstond rond 1900, en na toezegging van geld door de Amerikaanse staalmagnaat Andrew Carnegie kon dat idee ook worden gerealiseerd. Na een prijsvraag won het ontwerp van de Franse architect Louis Cordonnier en konden in 1913 de deuren open.

Het Vredespaleis behoort tot het nationale Nederlandse erfgoed. Bovendien kreeg het in 2013, als eerste, om de volgende reden het nieuwe Europese Erfgoed Label toegekend: "The Peace Palace is thus an icon and a symbol of Peace and Justice in Europe and in the word, a “Peace Shrine”, stressing at the same time the significance of European efforts for peace processes.” Daarover is een boeiende reportage gemaakt waarin de voormalig directeur van de Carnegie Stichting, Steven van Hoogstraten, het belang van het Vredespaleis voor het voetlicht brengt.

Unieke kijk in het oude gebouw

Het gebouw is gebouwd in de stijl van de Neorenaissance, die in de periode 1870-1915 vaker werd gebruikt: "De stijl grijpt terug op motieven van de renaissancebouwkunst en dan voornamelijk de Hollandse variant. Daartoe behoren onder andere de trapgevels, speklagen, de kenmerkende horizontale lijnen die de gevel in 'vlakken' verdelen, blokken en kruiskozijnen. Ook invloeden uit de Franse bouwstijl van de Frans I van Frankrijk Loirekastelen met rijke, natuurstenen gevels en indrukwekkende dakpartijen, of Italiaanse voorbeelden als zuilen en rondbogen."

Er zijn niet heel veel foto’s van het interieur van het Vredespaleis in het openbaar te vinden, dus de serie die volgt geeft een unieke inkijk in het oude gebouw. 

Zwartwit beeld van het trappenhuis in het Vredespaleis in Den Haag | Black and white image of the stairhouse inside the Peace Palace in the Hague, Netherlands

Cadeaus geven het paleis verdere internationale allure

Vele landen hebben vanaf de opening al bijzondere cadeaus gegeven aan het Vredespaleis. Zo is de de vaas van de Russische Tsaar Nicolaas II, een van de dragende krachten achter de oprichting dit internationale instituut. Of het beeld dat is geschonken door Argentinië als dank voor het oplossen van een conflict. De eerder strijdende partijen hebben wapentuig gesmolten en er een beeld van laten maken dat nu een prominente plek in het Vredespaleis heeft gevonden. 

Vaas geschonken door Tsaar Nicolas II in het Vredespaleis | Vase in the Peace Palace, a gift of the Russian Emperor Nicolas II

Hart van het Vredespaleis: de rechtszaal

Het Internationaal Gerechtshof heeft een eigen rechtszaal in het Vredespaleis.

Verdere impressie

De gangen van het paleis zijn bedekt met terrazzovloeren (foto links). In de Japanse zaal zijn zijden wandtapijten te zien die zijn geschonken door de Japanse regering, waar de vloer wordt bedekt met het grootste geweven Turkse tapijt dat buiten Turkije te vinden is (midden). Tussen het paleis en de bibliotheek bevindt zich een authentieke antichambre (rechts - klik op de foto's om ze te vergroten).

Interesse in een fotoserie als deze?

Uw ruimte op een creatieve manier in beeld? Dat kan! Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie. Foto's van het Vredespaleis zijn beschikbaar als editorial materiaal in mijn portfolio bij Hollandse Hoogte.

Op social media

Als je geïnteresseerd bent in mijn werk, en in updates van dit blog, ben ik natuurlijk te volgen via de social media als LinkedInFacebook en Twitter