Stadhuizen: Pracht en praal in de havensteden Rotterdam en Antwerpen

Rotterdam en Antwerpen hebben veel gemeen. De havens natuurlijk, maar beide havensteden hebben ook een prachtig monumentaal stadhuis in hun centrum staan. Beide oud, maar dat in Antwerpen spant met een leeftijd van 450 jaar de kroon (tegenover bijna 100 voor het stadhuis in Rotterdam).

Indrukwekkende verschijningen

Het stadhuis van Antwerpen staat op de lijst van het UNESCO-wereldcultuurerfgoed. Het is een renaissancegebouw, hoewel de middelste sectie echter al doet denken aan de barok. Het is gebouwd tussen 1561 en 1564.

Het stadhuis aan de Rotterdamse Coolsingel is gebouwd tussen 1914 en 1920 Het is een van de weinige gebouwen in het centrum van Rotterdam die het bombardement van 14 mei 1940 hebben doorstaan. Het is opgetrokken in een Beaux-Artsstijl met Byzantijnse, Romaanse en Art deco invloeden.

De foto hieronder in Antwerpen is bijzonder, omdat het stadhuis is omringd door een kleurrijk bloementapijt ter gelegenheid van de 450-ste verjaardag. Voor Rotterdam heb ik de contrastrijke structuur van de achteringang gekozen (klik op foto's om ze te vergroten).

De hal als scharnierpunt van het gebouw

De hal in Rotterdam is zeer ruimtelijk, bijna 20 meter lang, breed en hoog. Die in Antwerpen is geheel anders. Niet rond, maar langwerpig.

Stadhuis-Rotterdam-v2-2.jpg
Hal in stadhuis van Antwerpen | Main hall in Antwerp city hall

Details

Rijk gedecoreerde gebouwen als deze bevatten natuurlijk ontelbare details. Dan moet je kiezen. In Rotterdam vond ik op een gang een prachtig element van de verwarming, onder een glas-in-lood raam. In Antwerpen kun je eigenlijk niet om de wandschildering in de centrale hal heen.

Decoratie in gang van stadhuis Rotterdam | decoration in Rotterdam city hall
Wandschildering in stadhuis Antwerpen | Wall painting in Antwerp city hall

Plafond

In mijn tips over het fotograferen van grote ruimtes noemde ik het al: kijk omhoog! In de beide stadhuizen wordt je dan niet teleurgesteld. In de koepel in Rotterdam zijn de andere landen van Europa afgebeeld. 

Plafond in stadhuis van Rotterdam | ceiling in Rotterdam city hall
Plafond in stadhuis van Antwerpen | ceiling in Antwerp city hall

Overigens wordt er op dit moment druk nagedacht over het stadhuis in Antwerpen. Het Nederlandse bureau TAK architecten is – in teamverband met Löhmann's Architecture Urban + Industrial Design en Poponcini & Lootens – één van de vijf geselecteerden voor een volledige studieopdracht voor de restauratie en herinrichting van het stadhuis Antwerpen tot een hedendaags huis van bestuur.

Interesse in een fotoserie als deze?

Uw ruimte op een creatieve manier in beeld? Dat kan! Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie.

Hoe mij te volgen

Als je geïnteresseerd bent in mijn werk, en in updates van dit blog, ben ik natuurlijk te volgen via de social media als LinkedInFacebook en Twitter.