Sfeer in Architectuurfotografie

Vaak krijg ik als terugkoppeling op mijn foto’s dat ze zo’n prettige sfeer uitstralen. Maar wat is dat dan precies? Dat is per definitie moeilijk te verwoorden. Sfeer is een immers emotie, een gevoel, een perceptie, een stemming die mensen kunnen krijgen in bepaalde situatie, bij bepaalde handelingen of gelegenheden (wikipedia). Heel vrij vertaald: dat je bij het zien van de foto denkt “Ja, daar wil ik zijn!”

Een van de  Haagse Strandhuisjes , gefotografeerd in opdracht van  Largo Travel

Een van de Haagse Strandhuisjes, gefotografeerd in opdracht van Largo Travel

Als we naar kunst kijken worden we aangetrokken door bepaalde werken, nog voordat we ze doorgronden (en soms doorgronden we ze niet eens ooit). Dat ondefinieerbare, dat zit ook in het begrip sfeer. In de kunsten, schilderkunst, muziek, maar ook fotografie, speelt sfeer meestal een grotere rol dan in architectuur. Hier ligt de schone taak van de architectuurfotograaf, om architectuur en sfeer samen te brengen in een beeld dat mensen direct aanspreekt. Want hoe je het ook wendt of keert, met een sfeervolle foto kan de architect gemakkelijker een nieuw potentieel van opdrachtgevers aanboren (hetzelfde geldt natuurlijk voor de fotograaf).

LICHT

Zuidas, in opdracht van Funda In Business

Zuidas, in opdracht van Funda In Business

Licht is cruciaal bij het vatten van de sfeer. Het licht aan de randen van de dag is een van de grootste sfeermakers. Het helpt altijd. Zelfs een strikt functioneel gebouw wordt zacht en vriendelijk bij de pastelkleuren die zich bij het vallen van de avond tonen. Maar deze foto’s vertellen niet het hele verhaal. De relatie van een gebouw met zijn omgeving verandert immers met de lichtval. Bij wat grotere series maak ik daarom foto’s met ongeveer hetzelfde standpunt op verschillende momenten van de dag. Zo krijgt de opdrachtgever meer keuze, hetgeen handig is als hij/zij voor promotionele doeleinden de foto’s gebruikt.

Daglicht is bepalend voor hoe mensen zich voelen. Zo blijkt uit onderzoek dat patiënten in ziekenhuizen sneller genezen en scholieren beter leren. Mensen voelen zich vaak ook prettiger in een lichte omgeving dan in een donkere. Ik kom veel opdrachtgevers tegen die op fraaie manier daglicht toe wisten te laten tot hun ontwerpen. Door dat goed in beelden te vangen creëer je als architectuurfotograaf de sfeer die bedoeld is.

Met of zonder MENSEN

Er is helemaal niks mis met het vastleggen van een gebouw of ruimte zonder mensen. Het kan immers de bedoeling zijn om juist de lijnen en structuren van het ontwerp te benadrukken, zonder dat de kijker wordt afgeleid. Zelf vind ik dat altijd leuk om te doen, op locatie zoeken naar lijnen en structuren zoals de opdrachtgever die heeft bedoeld. Dat neemt niet weg dat architectuur wordt ontworpen voor mensen. Zoals uit mijn eBook "Trends in Architectuurfotografie - 2018” al bleek, is het toelaten van mensen in de architectuurfoto van cruciaal belang voor de sfeer. Tegenwoordig is de meestgestelde vraag die ik krijg als ik op pad ga is: “Probeer te laten zien waarvoor het ontwerp wordt gebruikt.” Beide typen foto’s, zonder of met mensen in beeld, ademen een verschillende sfeer. Niet beter of slechter, dat kan nu eenmaal ook niet bij het ongrijpbare fenomeen “sfeer”, maar anders en daarmee ook nuttig voor de inzet van de foto’s voor verschillende doeleinden.

Interesse in een fotoserie?

Uw ruimte op een creatieve manier in beeld? Dat kan! Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie.