Rotterdam door de ramen van ....

Als fotograaf maak je voortdurend beelden waarin je je creativiteit kwijt kunt. Maar daar hoeft het niet bij op te houden. Je kunt ook zo af en toe met een nieuwe blik door de opgebouwde portfolio heen lopen, en dan zie je ook weer nieuwe dwarsverbanden. Daarop is deze blogpost gebaseerd. De afgelopen maanden heb ik een aantal foto’s gemaakt in Rotterdam (die overigens verkrijgbaar zijn bij Hollandse Hoogte en Offset). Een aantal daarvan bevat de skyline van Rotterdam, een van de mooiste van Nederland, gezien vanuit een markant gebouw. Vandaar deze serie: Rotterdam door de ramen van…

1. …. "De Rotterdam"

De Rotterdam is grootste gebouw van Nederland. Opgeleverd in november 2013 is het een stad in de stad: drie transparante torens, 150 meter hoog, op een voetstuk van restaurants, een hotel en een mooie hal. De Rotterdam staat op de Wilhelminapier en is ontworpen door Rem Koolhaas (OMA).

De skyline van Rotterdam gezien door de ramen van De Rotterdam, het grootste gebouw van Nederland dat is gebouwd in 2013 en ontworpen door Rem Koolhaas

 

2. ….. de Markthal

Eerder heb ik al geschreven over de kleurenexplosie die de Markthal Rotterdam brengt. Nu pakken we er één element uit: het zicht op Rotterdam door de immense ramen van de Markthal. We hebben hier zicht op de befaamde kubuswoningen en het zogenaamde “Potlood”, een woontoren.

Kubuswoningen en Het Potlood gezien door de immense ramen van De Markthal in Rotterdam

3. …. het WTC

Het Rotterdamse World Trade Center staat echt middenin de stad, centraler kan haast niet. Hier komt het (inter)nationale bedrijfsleven samen, in een uniek gebouw. Uniek, want de basis van het gebouw gaat terug tot de tweede helft van de jaren dertig van de vorige eeuw. In de tachtiger jaren is er een grote nieuwe toren bijgebouwd. Er is nu veel activiteit: kantoren,  vergaderzalen en congresruimtes, winkels en horeca.  Vanaf de begane grond heb je een mooi uitzicht door de hoge ramen.

Winkels en kantoren in Rotterdam, gezien door de ramen van het WTC

4. …. de Cruise Terminal

De Cruise Terminal is een gebouw op de Rotterdamse Wilhelminapier. De Terminal deed dienst als aankomst- en vertrekhal van de Holland-Amerika Lijn en is industrieel erfgoed. De ruimte wordt nog steeds gebruikt door grote passagiersschepen die Rotterdam bezoeken.

Skyline van Rotterdam gezien door de ramen van de Cruise Terminal, het vroegere vertrekpunt van de Holland Amerika Lijn.

5. …. de Tearoom van de Van Nelle Fabriek

De Van Nelle Fabriek is zonder twijfel een van de bekendste gebouwen van Nederland, en werd in 2014 als 10e Nederlandse erfgoed opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. "Het was de visionaire Van Nelle-directeur Van der Leeuw die in 1923 opdracht gaf  tot de bouw van een nieuwe fabriek, volgens de regels van ‘Het Nieuwe Bouwen’. Dus hyperfunctioneel en zonder franje. En – uniek voor die tijd – helemaal bovengronds en met veel staal en glas, dus licht, lucht en ruimte voor de werknemers. Vanaf 1931 werden er koffie, thee en tabak geproduceerd, en later ook instantpudding en kauwgum.” (Bron: Van Nelle Fabriek). Boven óp het dak van de Van Nelle Fabriek bevindt zich een ronde, glazen koepel. De directie van Van Nelle heeft deze Tearoom ruimte vroeger laten bouwen om gasten te imponeren met het geweldige uitzicht. En dat dat klopt, toont onderstaande foto.

De havens van Rotterdam gezien door de ramen van de tearoom op de Van Nelle Fabriek

Interesse in een fotoserie als deze?

Uw ruimte op een creatieve manier in beeld? Dat kan! Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie. 

Hoe mij te volgen

Als je geïnteresseerd bent in mijn werk, en in updates van dit blog, ben ik natuurlijk te volgen via de social media als LinkedInFacebook en Twitter.