Nieuwe stations in Nederland

Eerder schreef ik al over de opening van de geheel vernieuwde stations in Arnhem en Den Haag. In 2016 wordt het rijtje met openingen van nieuwe en vernieuwde stations aangevuld met Vaartsche Rijn (geopend op 23 augustus j.l), Breda (8 september), Harderwijk (16 september) en Utrecht (7 december). Voor Prorail heb ik de stations in beeld gebracht.

Utrecht CS

Ingang Utrecht CS | entrance of Utrecht Central Station

Op 7 december 2016 is het Centraal Station van Utrecht geopend, het kloppend hart van het Nederlandse spoorwegennet. Als je, zoals ik, een tijd al niet in de hal van Utrecht CS bent geweest, weet je niet wat je ziet. Een prachtige grote ruimte, licht ook, die de verschillende manieren van openbaar vervoer op een heldere manier met elkaar verbindt. Rondom het gebouw is de capaciteit enorm. Ieder uur moeten er 150 treinen het station kunnen aandoen, waardoor er dagelijks meer dan 300.000 reizigers gebruik maken van het station. Op deze pagina toon ik een deel van de fotoserie die ik voor Prorail heb mogen maken.

Ontmoeting onder de ontmoetingswolk in het nieuwe station van Utrecht Centraal.

Vaartsche Rijn

Station Utrecht Vaartsche Rijn, geopend op 23 augustus 2016

Sinds 2007 is er een groot plan uitgevoerd om de bereikbaarheid van de Randstad te verbeteren, door het project Randstadspoor. Zes stations zijn al geopend, en op 22 augustus j.l. kwam daar Vaartsche Rijn bij. Deels zal dit station het Centraal Station in Urecht ontlasten. Het centrum van Utrecht ligt namelijk precies tussen beide stations in.

Breda

Man zwaait naar reizigers die aankomen op het nieuwe station van Breda | man waves hello to travellers arriving at the new train station of Breda, the Netherlands

Vergeleken bij Utrecht zijn natuurlijk alle Nederlandse stations “klein”. Maar nog steeds gaat het om grote gebouwen die de openbaar vervoersstromen faciliteren. Het station in Breda is helemaal nieuw. Per dag zullen er bijna 60.000 reizigers gebruik van maken en kunnen er per uur 16 treinen aankomen, aan het eind van het decennium zal het aantal reizigers dat Breda aandoet dubbel zo groot zijn als tien jaar eerder. Bijzonder aan Breda zijn de bakstenen, er zijn er maar liefst 2,2 miljoen op elkaar gestapeld.

Harderwijk

Het nieuwe station van Harderwijk bij zonsondergang | station of Harderwijk, Netherlands, at dusk

Harderwijk stijgt met stip op de ranglijst van mooie stations. Eerlijk gezegd was dat niet heel moeilijk, want voorheen beschikte Harderwijk over een soort veredelde bouwkeet die als stationshal diende. Dat is nu voorbij. Met veel oog voor detail is er een nieuw station gebouwd, dat op 17 september opende. Oog voor detail, maar ook oog voor de locale omgeving. Op een centrale plek is een prachtige bank gemaakt, met een omgekeerde botter. Die is lokaal geproduceerd, en is ongeveer vier keer kleiner dan een echte. Terwijl ik de fotoserie aan het maken was, hoorde ik alleen maar bewonderende uitroepen van mensen die de bank voor het eerst zagen.

Op zoek naar onderscheidende architectuurfotografie?

Bekijk dan even onderstaande video. Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie.