Nieuw Centraal Station Arnhem geopend

Nieuwste station in Nederland: Arnhem

Op 19 november 2015 is het nieuwe Centraal Station Arnhem geopend na een bouw van bijna 20 jaar. Er is hiermee een parel toegevoegd aan de infrastructuur van het openbaar vervoer in ons land. Architectuurcriticus Lotte Haagsma schrijft in een recensie in De Gelderlander: “Station Arnhem is af en het is een bijzonder station geworden, met de aankomst- en vertrekhal als stralend middelpunt. Haast on-Nederlands zou je kunnen zeggen, door zijn lichte kleur en vloeiende vormentaal."

Transferhal in het centraal station van Arnhem, bij de opening op 19 november 2015

Architect Ben van Berkel

De trotse bedenker van dit alles, architect Ben van Berkel, legt in onderstaande video uit wat zijn gedachten waren achter het nieuwe station met zijn vloeiende vormen: “Waar daglicht naar beneden komt, daar moet je naar toe lopen. Daar gaat het om in dit gebouw.” De open zichtlijnen helpen bij de transparantie in de grote hal van het station. Voor de blikvanger in de ruimte, de dragende constructie in het midden van de hal, moest een scheepsbouwer te hulp komen.

Vormen vangen in de centrale hal

Net als bij het station in Antwerpen, zie mijn artikel over deze kathedraal onder de stations, is er in Arnhem sprake van verschillende lagen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit deze foto.

Zicht op de gelaagdheid in de centrale hal van het station Arnhem, geopend op 19 november 2015

 

Als architectuurfotograaf houd je eigenlijk wel een beetje van rechte lijnen. Nou, daar moet je lang naar zoeken in Arnhem (-:). Hieronder enkele foto’s van de transferhal in het centraal station en een brug naar een perron, waarbij ik heb geprobeerd de wat wulpse vormen zo goed mogelijk te vangen.

Dynamiek in het station

Reizigers zorgen voor dynamiek in het station, maar treinen natuurlijk ook. Ik probeer vaak ook treinen te laten bijdragen aan een dynamisch beeld, bijvoorbeeld hieronder waar een reiziger in een moderne wachtruimte zit terwijl treinen hem voorbij razen .

Reiziger wachtend tussen rijdende treinen in een symmetrisch beeld in het nieuwe station Arnhem, geopend op 19 november 2015

 

Serie beschikbaar bij Hollandse Hoogte

De foto’s die getoond worden in dit blog, en nog enkele meer, zijn beschikbaar via Hollandse Hoogte.

Op zoek naar onderscheidende architectuurfotografie?

Bekijk dan even onderstaande video. Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie. 

Hoe mij te volgen

Als je geïnteresseerd bent in mijn werk, en in updates van dit blog, ben ik natuurlijk te volgen via de social media als LinkedInFacebook en Twitter.