Mediterrane straatjes

Iedereen heeft recht op een afwijking, en zeker een fotograaf, toch? Die van mij is dat ik het geweldig vind om in de vroege ochtend te zwerven door mediterrane, smalle straatjes. De eerste zonnestralen die om de hoek komen kijken, het prachtige zachte, gelige licht. Dat maakt het veel mooier dan dat je een paar uur later door precies dezelfde straat loopt. Vaak is het erg vroeg (rond half zes) en zijn de straten ook nog leeg. Hoewel ik ook graag juist mensen in beeld heb die dynamiek toevoegen, heeft het verstilde beeld van lege straten ook wel wat. Mediterrane straatjes hebben mijn voorkeur. Oud, vol karakter en kleurrijk, en om de paar honderd meter zwerven word je weer beloond met een andere compositie en lichtval als je de hoek om gaat.

Italië is rijk bedeeld met prachtige straatjes

Het is natuurlijk geen verrassing, maar volgens mij zijn de meeste mooie straatjes in Italië te vinden. Spanje en Portugal zijn ook prachtig, maar halen het toch niet bij Italië. Laat ik beginnen met een foto van een uitzondering: het Piazza Navona in Rome. Dat is niet echt een smal straatje, maar wel uniek in de vroege ochtend. Om zes uur ’s ochtends beschijnt het zachte zonlicht de marmeren gevels aan één kant van het plein, en die gevel kaatst dat zachte licht weer terug het plein op. Weergaloos!

Vroege ochtend op het Piazza Navonna in Rome, Italië | Early morning on Piazza Navonna in Rome, Italy

Onderstaande collectie straatjes heb ik gevonden in Rome, Siena, Barga en Florence (eerder schreef ik een blog over de fascinerende Kathedraal van Florence, de Duomo). Klik op de foto’s voor grote weergave.

 

Maar in Portugal en Spanje zijn ook schoonheden te vinden

Lissabon is echt een straatjeswalhalla. Het is een van de oudste steden van Europa en gebouwd op zeven heuvels. Dat staat garant voor authentieke beelden en erg veel doorkijkjes. Ook heb ik in onderstaande verzameling straatjes uit Sevilla opgenomen.

Waar die straatjes in Lissabon zich bevinden? Voor een deel in de wijk Alfama, waarvan hieronder een overzichtsfoto.

De oude wijk Alfama in Lissabon | the old Alfama area in Lisbon, Portugal

Interesse in een fotoserie?

Uw ruimte op een creatieve manier in beeld? Dat kan! Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie. 

Op social media

Als je geïnteresseerd bent in mijn werk, en in updates van dit blog, ben ik natuurlijk te volgen via de social media als LinkedInFacebook en Twitter