Kleinere ruimtes in beeld

In contacten met opdrachtgevers loop ik nogal eens tegen de opmerking aan dat zij niet zulke grote gebouwen of projecten hebben als op mijn website te vinden zijn. Dat maakt mij ervan bewust dat het goed is om te laten zien dat ik ook kleinere ruimtes in beeld breng.

Projecten: exterieur

De foto’s van de Markthal of van de ruimtes in Amsterdam die ik maakte zijn destijds goed ontvangen, maar ik geef direct toe dat die ruimtes wel heel meewerkende modellen zijn (-:). Niet ieder project is een Markthal of een Tropenmuseum, maar dat neemt niet weg dat ook kleinere projecten mooi op de foto kunnen. Als het gaat om het exterieur is de timing van de foto essentieel: je moet zorgvuldig het moment van de dag kiezen dat het licht op zijn best is om het project goed uit te lichten. Ik geef drie voorbeelden.

Relatief zacht winterlicht rond het midden van de dag

In de winter staat de zon nooit heel hoog en kun je eigenlijk de hele dag vrij gemakkelijk van zonlicht gebruik maken (in de zomer is dat niet onmogelijk, maar technisch ingewikkelder omdat het zonlicht vaak hard is).

Wooncentrum De Pol in Nijkerk, ontworpen door Oomen Architecten

Licht aan de rand van de dag

Ik ben groot fan van het licht waarmee de dag begint en eindigt. Het is mooi zacht en de eerste (en ook de laatste) zonnestralen geven misschien minder fysieke warmte maar brengen wel een warme sfeer in de foto. Eerder schreef ik een artikel hierover onder de titel Het ideale licht in de stad. Ook voor het vastleggen van projecten kan dit tijdstip net wat extra brengen. In onderstaande foto voegt het laatste zonlicht een vleugje glamour toe aan het bedrijfsgebouw.

Bedrijfsgebouw voor Jacobs Electro in Breda, ontworpen door Oomen Architecten

Populaire schemering

Poolhouse.jpg

Als architectuurfotograaf zou je drie schemertijden op een dag willen hebben, want foto’s gemaaktin schemering zijn veruit het populairst. Er is dan een balans tussen kunstlicht en natuurlijk licht en haast automatisch bevatten de foto’s mede daardoor een mooie sfeer. Wat ik ook belangrijk vind, is dat de schemering de vrije ruimte geeft aan creativiteit. Toevoegen van beweging, bijvoorbeeld door middel van lichtsporen van het verkeer, of objecten op een foto die je niet wil benadrukken (bijvoorbeeld een parkeerplaats met auto’s) op een natuurlijke wijze wat donkerder laten. Wat ik ook wel doe is verschillende opnames maken en die later in postproductie samenvoegen tot één beeld. Die techniek vergt wel wat geduld bij het maken van de foto; het materiaal dat ik nodig heb voor één beeld kan makkelijk drie kwartier kosten vanwege het moeten wachten op precies het goede moment.

Projecten: interieur

Kleedkamer van de selectie van AZ in het trainingscomplex in Wijdewormer

Kleedkamer van de selectie van AZ in het trainingscomplex in Wijdewormer

Niet iedere ruimte heeft de grandeur van Markthal, Tropenmuseum of Vredespaleis. In 99% van de gevallen is de te fotograferen binnenruimte heel erg veel kleiner en zeker ook niet symmetrisch. Hieronder daarom enkele voorbeelden van foto’s die ik gemaakt heb in kleinere interieurs (klik op foto voor vergroting).

Details

Ik merk dat het in beeld brengen van details door opdrachtgevers erg wordt gewaardeerd. Het zijn de finesses die bijdragen aan de complete handtekening van de ontwerper. Soms zijn de details zeer modern, en soms zijn het juist authentieke elementen die bij hergebruik van ruimtes bewaard en benadrukt zijn.

Interesse in een fotoserie?

Uw ruimte op een creatieve manier in beeld? Dat kan! Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie. 

Op social media

Als je geïnteresseerd bent in mijn werk, en in updates van dit blog, ben ik natuurlijk te volgen via de social media als LinkedInFacebook en Twitter