Kasteel Groeneveld, een levend monument

Kasteel Groeneveld, eigendom van Staatsbosbeheer, is een mooi voorbeeld van een levend monument. Jaarlijks komen er bijna 400.000 bezoekers naar het fraaie gebouw en het aangelegen park. Staatsbosbeheer wil het Kasteel meer laten zijn dan een mooi gebouw door veel nadruk te leggen op de verbinding tussen gebouw en natuur. Een interview met Anja Bon, beheerder van het Kasteel.

Interieur van kasteel Groeneveld in Baarn. | Interior of Groeneveld Castle in Baarn, Netherlands.

Wat maakt Kasteel Groeneveld bijzonder?

“De bouw met de halfronde vleugels. Zo hoog als die zijn gebouwd, dat was echt een prestatie in 1760. Dat zie je dan ook nergens anders.” Anja Bon, beheerder van Kasteel Groeneveld en al 27 jaar daar aan verbonden, weet als geen ander het antwoord op die vraag. "En eigenlijk,” zo vervolgt ze, “is er misschien nog wel iets anders wat het Kasteel buitengewoon maakt. De functie is een heel andere dan van de meeste monumenten, omdat het buitencentrum van Staatsbosbeheer hier ook gevestigd is. De relatie mens en natuur is het uitgangspunt voor alles wat we hier doen. We proberen door aansprekende exposities, die we dan aanvullen met bijbehorende activiteiten in het park, mensen net op een andere manier te laten kijken naar wat we haast gewoon vinden in de natuur."

Daarnaast moet ook bij Kasteel Groeneveld “de schoorsteen roken”, en worden er zalen verhuurd voor vergaderingen en bruiloften.

Muurschilderingen uniek

Bij het interieur zijn de wandschilderingen bijzonder, ze dateren van midden van de achttiende eeuw. Anja Bon: “Pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen het Kasteel werd gerestaureerd, zijn de muurschilderingen weer naar boven gekomen. Maar ze hadden wel veel schade, want er was niet bepaald voorzichtig mee omgegaan. Sommige bewoners hadden er zelfs een verzameling zwaarden aan gespijkerd. In de zaal kun je de verschillende lagen, die door de eeuwen heen zijn geschilderd, goed op de muur zien."

Filmstudio met Swiebertje en Pipo

“Tot 1938 is het Kasteel in particulier eigendom geweest, daarna is het perceel in handen gekomen van Staatsbosbeheer. Het Kasteel is tot in de jaren zestig van de vorige eeuw nog verhuurd, daarna werd het onbewoonbaar verklaard. De huurders moesten eruit, en werd het helemaal gerestaureerd. In 1982 is Kasteel Groeneveld open gegaan voor het publiek. Maar er werd ook televisiegeschiedenis geschreven. In en bij het Kasteel zijn veel opnamen gemaakt voor de legendarische Nederlandse series Pipo en Swiebertje”, zegt Anja Bon.

Interesse in een fotoserie als deze?

Uw ruimte op een creatieve manier in beeld? Dat kan! Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie. 

Hoe mij te volgen

Als je geïnteresseerd bent in mijn werk, en in updates van dit blog, ben ik natuurlijk te volgen via de social media als LinkedInFacebook en Twitter.