Italiaanse sferen in Kasteel Oud-Wassenaar

Kasteel Oud-Wassenaar is door de Stichting Open Monumentendag uitgeroepen tot Open Monument van de maand juni 2015. Dit nationaal erfgoed is niet heel erg bekend, dus alle reden voor een fotografische ode aan dit prachtige historische gebouw in Wassenaar.

Een landhuis als kasteel

Kasteel Oud-Wassenaar is eigenlijk niet echt een kasteel, maar een heel fraai landhuis met het uiterlijk van een kasteel. Het is ontworpen in neorenaissancestijl, een combinatie van Hollandse en Italiaanse renaissance, en werd opgeleverd in 1879. Die mediterrane invloed is nogal zichtbaar; toen ik voor het eerst binnen kwam, moest ik echt even in mijn eigen arm knijpen of ik wel in Nederland was. Voor het interieur zijn de kostbaarste materialen gebruikt. Die kwamen uit de landen waar het beste voorhanden was: natuursteen uit België en Frankrijk, dakleien uit Engeland en Amerika en graniet en marmer uit Schotland en België. 

Buitenkant van Kasteel Oud-Wassenaar | Exterior facade of Oud-Wassenaar Castle

Historie als hotel

In 1910 is Kasteel Oud-Wassenaar in gebruik genomen als hotel en restaurant. Het was een hotel waar de groten der aarde verbleven. Op de gastenlijst koningen, prinsen, regeringsleiders en filmsterren. Dat is ook niet zo vreemd, want Kasteel Oud-Wassenaar is lang door de Nederlandse regering gebruikt om buitenlandse gasten onder te brengen. Sinds eind jaren zestig is het kasteel niet meer in gebruik als hotel, maar dient nu als locatie voor grote evenementen en trouwerijen.

Pracht en praal in de hal

Wie het kasteel betreedt, is meteen onder de indruk. De hal met de granieten zuilen, marmeren vloer en prachtige koepel lijkt op een Italiaans paleis. Kijk maar!

Ontvangsthal in Kasteel Oud-Wassenaar | Main hall in Oud-Wassenaar Castle

Trappenhuis

Wat ik zelf een geweldige plek vond, was het trappenhuis. De symmetrie, de kleuren, de lijnen, echt machtig om vast te leggen. En als je je omdraait, dan krijg je zicht op fraaie gebrandschilderde ramen die de mooie groene kleur van het omringende park naar binnen stralen.

Trappenhuis in Kasteel Oud-Wassenaar | Stair house in Oud-Wassenaar Castle
Gebrandschilderd raam in Kasteel Oud-Wassenaar | Stained glass window in Oud-Wassenaar Castle

Bovenverdieping

Hoge standpunten geven vaak extra mogelijkheden. Dat is ook hier het geval. Deze opname, gemaakt met mijn favoriete gereedschap (een tilt-shift lens), toont de hele hal, de zuilen, de ramen, en zelfs een deel van de koepel.

Interieur van Kasteel Oud-Wassenaar | Interior of Oud-Wassenaar Castle

Een beetje spelen met standpunten levert op de bovenverdieping ook nog een aparte foto op.

Bovenverdieping in Kasteel Oud-Wassenaar | Upper floor in Oud-Wassenaar Castle

Het plafond

Ik heb eerder al tips gegeven voor het fotograferen van grote ruimtes, en een belangrijke gaat ook hier op: kijk omhoog! Eerst zien we een totaalbeeld van de verdieping met de koepel, daarna een detail van het gebrandschilderde raam.

Plafond in Kasteel Oud-Wassenaar | Ceiling of the dome in Oud-Wassenaar Castle
detail-plafond-kasteel-oud-wassenaar.jpg

Balzaal

Wat zou een kasteel, of een hotel met grandeur als hier, nu zijn zonder balzaal? En die is er dan ook! (klik op foto om te vergroten)

Hoe mij te volgen

Als je geïnteresseerd bent in mijn werk, en in updates van dit blog, ben ik natuurlijk te volgen via de social media als LinkedInFacebook en Twitter.