Interieurfotografie van bijzondere locatie: Janskerk Utrecht

Interieurfotografie van de Janskerk in Utrecht

De Janskerk in Utrecht is geen locatie voor de klik-en-klaar-fotograaf. Er zijn een paar fotografische uitdagingen verbonden aan een unieke monumentale plek als deze. Ik krijg regelmatig vragen over hoe ik problemen oplos en wil daarom graag een paar tips geven voor het fotograferen van een grote ruimte als deze. 

Janskerk Utrecht, een bijzondere locatie

De Janskerk ligt al bijna 1000 jaar (!) midden in het centrum van Utrecht. Dat alleen al maakt de locatie uniek. In zo’n lange tijd gebeurt er veel met historische gebouwen. Dat is bij de Janskerk niet anders. Oorspronkelijk, kort na 1040, is de Janskerk ontworpen als katholieke kerk. Maar die godsdienst werd in 1580 in Utrecht verboden en de Janskerk werd omgebouwd tot stads- en later universiteitsbibliotheek. Dat bleef zo tot 1821, maar de kerk kwam al wel in 1656 in handen van de hervormde kerk. Daardoor staan er geen oude beelden meer in die kerk, want die zijn allemaal verwijderd. In de vorige eeuw is de kerk helemaal gerestaureerd. In het begin van de jaren tachtig was die gereed.

Hoe historisch de Janskerk is, blijkt uit het feit dat er in de collectie van museum Boijmans van Beuningen een schilderij van deze kerk is opgenomen van Pieter Jansz Saenredam. Het schilderij stamt uit 1650!

Screenshot van de website van museum Bojmans van Beuningen waarop een schilderij van de Janskerk in Utrecht te zien is van Pieter Jansz. Saenredam uit ca 1650

Kantoor en evenementen in de kerk

Tegenwoordig is het kantoor van uitgeverij De Tijdstroom in de Janskerk gevestigd. Daarnaast wordt de kerk nog steeds gebruikt als kerk, maar is ook als bijzondere locatie te huur voor evenementen en als trouwlocatie. De uitgeverij is een medisch wetenschappelijke uitgeverij die zich richt op de professional (in opleiding) in de gezondheidszorg. De werknemers komen iedere dag naar hun bijzondere locatie om te werken en hebben dan vanaf het bordes een uniek uitzicht. Ik was als interieurfotograaf heel blij dat Ruimtes in Beeld werd gevraagd om de kerk en de bijzondere situering van het kantoor vast te leggen. Mijn favoriete vorm van bedrijfsfotografie!

Uitdagingen en tips bij deze vorm van interieurfotografie

Wat heb je nodig als fotograaf om mooie beelden te maken van een ruimte als de Janskerk? Allereerst natuurlijk foto-ogen: herkennen van ruimtes en zien hoe ze het best vastgelegd worden. Daarnaast moet je je apparatuur onder controle hebben. De camera moet doen wat jíj wil, niet andersom. Tenslotte moet je ook heel goed weten hoe je foto’s bewerkt in de digitale donkere kamer met programma’s als Lightroom en Photoshop. Laten we enkele elementen kort doornemen.

Licht en belichting

Licht is alles in de fotografie. Het scheen mooi door ramen naar binnen en dat gaf prachtige tekening van de glas-in-lood ramen die aan de overkant zaten. Maar het licht was al wat te krachtig. Met één opname met een camera kom je er niet. Of de schaduwen zijn goed belicht maar dan is het lichte deel van de ruimte overbelicht, of het lichte deel is goed maar dan zijn de schaduwen weer te donker. De oplossing: meerdere foto’s maken met verschillende belichtingen. Deze beelden maken duidelijk wat ik bedoel.

Ik heb me in de loop der tijd verschillende technieken eigen gemaakt om in Photoshop die belichtingen samen te voegen en er een goede foto van te maken. Een onderwerp voor later, omdat het nu te ver gaat om daar diep op in te gaan.

Structuren en symmetrie

Ik ben echt dol op symmetrieën! Waar ook maar enigszins mogelijk zoek ik ze op, en kerken zijn altijd een mooi onderwerp. Dat is met de Utrechtse Janskerk niet anders. Mijn specialisatie in de architectuurfotografie is het vangen van grote ruimtes in één beeld, ik heb daar eerder over geschreven. In mijn portfolio op deze website is een aantal voorbeelden van architectuurfotografie te vinden.

Tilt-Shift lens

Mijn onmisbare knecht bij deze vorm van architectuurfotografie is een speciale lens van Canon, een zogenaamde Tilt-Shift lens. Dat is een bijzonder apparaat waarmee je de lens heen en weer kunt schuiven over de camera. Hiermee controleer je het perspectief op een foto. In dit filmpje wordt kort uitgelegd wat zo’n lens is en hoe je ermee kunt werken. Ook in dit geval integreer je meerdere opnames in één beeld, waarvoor weer het nodige vakmanschap met Photoshop nodig is.

integratie kantoor en kerk

Dan weten we hoe we de kerk moeten fotograferen, maar nu komt het natuurlijk aan op de integratie van het kantoor van uitgeverij De Tijdstroom en de Janskerk. Om in de sferen te blijven: dat was een soort Godsgeschenk. Op het bordes van de kerk was namelijk een deel van het kantoor ingericht, met een kast vol met boeken die door De Tijdstroom worden uitgegeven. Die kast kon ik mooi meenemen in de foto, zonder dat die de structuur van de kerk geweld aan deed. Uiteindelijk was dit beeld het resultaat.

Kijk omhoog!

Mijn laatste tip om interieurs van grote ruimtes te fotograferen: doe wat opwarmoefeningen en kijk omhoog (die oefeningen zijn omdat dat omhoog kijken wel even gaat duren). De plafonds in kerken en musea zijn vaak echt helemaal geweldig. Dat is ook in dit Utrechtse monument het geval. Kijk en beoordeel zelf!

Enkele andere beelden die ik heb gemaakt staan hieronder (klik op foto om te vergroten)

Hoe mij te volgen

Als je geïnteresseerd bent in mijn werk, en in updates van dit blog, ben ik natuurlijk te volgen via de social media als LinkedInFacebook en Twitter.