Hergebruik van Annakerk in Breda

De helft van de kerken wordt bedreigd door leegstand, zo bleek uit recent onderzoek. Kerkeigenaren zouden creatiever moeten worden om hun ruimte te kunnen blijven gebruiken. In Breda is een creatieve oplossing gevonden om deze trend in vastgoed te stuiten en een mooie vorm van herontwikkeling van een grote ruimte te vinden. In de Annastede in Breda, de voormalige Annakerk, is een glazen kantoorruimte ín de kerk geïntegreerd. Daardoor krijg je een mooi samenspel van nieuwe in oude architectuur, met behoud van prachtige details. Hierna volgt een beeldimpressie, maar eerst nog wat informatie over de Annakerk.

Annakerk in Breda, meer dan een eeuw oud

De St. Annakerk is een rijksmonument dat in 1905 werd voltooid en is gebouwd in een neogotische stijl. De kerk is zo’n tien jaar geleden geheel gerenoveerd en omgebouwd tot kantorencomplex naar ontwerp van Oomen Architecten. In de kerk is ongeveer 2500 m² kantooroppervlak gerealiseerd in een open transparante structuur. Het ontwerp is volledig autonoom, zodat het kantoor zonodig ook nog kan worden verwijderd. De voormalige kerk biedt onderdak aan drie verschillende bedrijven. Een gedeelte van Annastede is momenteel te huur. De prachtige en ruime entreehal is geschikt voor concerten en tentoonstellingen. De Annakerk is een van de projecten die Monumentenfonds Brabant heeft uitgevoerd.

Inpassing kantoor in kerk

Eerder heb ik de integratie van het kantoor van uitgeverij De Tijdstroom in de Janskerk in Utrecht  beschreven. Dat was één kantoor, gevestigd aan het eind van de lange zijde van de kerk. In de Annakerk is een heel andere oplossing gekozen. De glazen kantoren zijn door bouwbedrijf de Bonth van Hulten ingebouwd in het midden van de kerk.

Kantoren in de gerenoveerde Annakerk in Breda, waardoor de ruimte is hergebruikt | Offices newly build in renovated church in Breda, Netherlands

 

Grandeur van de kerk in het kantoor

Als je tóch vaak op kantoor werkt, kun je maar beter in een mooi kantoor werken. Zo is tenminste mijn eigen ervaring. Twee werkplekken uit mijn vorige ‘werkleven’, voordat ik fulltime als professioneel fotograaf aan de slag ben gegaan, staan mij bij. De eerste vond ik de mooiste: als raadadviseur van de Minister-President werkte ik op het Binnenhof in een kamer met uitzicht op de Hofvijver en vergaderingen in de Trèveszaal. En in mijn jaren bij NLkabel hadden we kantoor aan het Lange Voorhout in Den Haag, een van de mooiste pleinen van Nederland. 

Op de een of andere manier ga je toch met meer plezier naar een kantoor dat wat extra’s brengt. En dat brengt de Annakerk wel!

Gerenoveerde Annakerk in Breda, waarin kantoren zijn gevestigd| renovated church in Breda, Netherlands

Projectontwikkeling met behoud van details

Het hoort natuurlijk in een momument dat details worden bewaard bij hergebruik van de ruimte. Toch is het prachtig om te zien wat in de Bredase Annastede bewaard is gebleven.

Gebrandschilderd raam in de gerenoveerde Annakerk in Breda, waarin kantoren zijn gebouwd | Stained glass window in renovated church in Breda, Netherlands

Interesse in een fotoserie als deze?

Uw ruimte op een creatieve manier in beeld? Dat kan! Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie.

Hoe mij te volgen

Als je geïnteresseerd bent in mijn werk, en in updates van dit blog, ben ik natuurlijk te volgen via de social media als LinkedInFacebook en Twitter.