Fotografische ode aan de Grote Kerk Breda, landelijk Open Monument mei 2015

 

 

 

De Grote Kerk in Breda is door de Stichting Open Monumentendag uitgeroepen tot open monument van de maand mei 2015 (hier is de bezoekersinformatie). Reden genoeg voor mij, als architectuurfotograaf uit dezelfde stad, een fotografische ode op te dragen aan dit prachtige historische centrum, gelegen aan de Grote Markt in Breda. De kerk is zo ongeveer vanuit alle hoeken en gaten van Breda te zien.

Stadsgezicht van Breda bij zonsondergang | Cityscape of Breda, Netherlands, at sunset

Wat maakt de Grote Kerk bijzonder?

Twee factoren maken de Grote Kerk speciaal. Ten eerste de schoonheid van het monument. De Grote Kerk van Breda is een monument met een markant uiterlijk, waaronder de 97 meter hoge toren. De oudste delen van de Grote of Onze-Lieve-Vrouwe Kerk zijn ongeveer 750 jaar oud en behoren tot de Brabantse Gotiek. In de tweede plaats neemt de Grote Kerk een speciaal plekje in de Nederlandse geschiedenis in. Vanaf 1410 heeft de kerk nauwe banden met de Nassaus. Niet alleen betaalden zij delen van de bouw; alle Nassaus tot aan Willem van Oranje werden hier begraven. Als Breda niet in Spaanse handen was geweest ten tijde van zijn dood, dan had hij hier zijn laatste rustplaats gekregen. Bij zijn familieleden, zijn eerste echtgenote Anna van Egmont en zijn dochtertje Maria. Het lot besliste anders. Hoewel de Nassaus voortaan in Delft werden begraven, zijn de banden met het koningshuis altijd gebleven.

Symmetrisch interieur van de kerk

Grote ruimtes als kerken lenen zich uitstekend voor symmetrische beelden, zoals ook al bleek uit mijn artikelen over de Janskerk en de Annakerk. Dat is natuurlijk ook bij de Grote Kerk het geval.

Interieur van de Grote Kerk in Breda | Interior of the grand church in Breda, Netherlands
Interieur van de Grote Kerk in Breda | Interior of the grand church in Breda, Netherlands

Overigens is het natuurlijk geen must om symmetrisch te werk te gaan:

Mausoleum in Prinsenkapel

De Prinsenkapel ten noorden van het koor is het mausoleum van de voorvaderen van de Nederlandse koninklijke familie.  De kapel werd gebouwd van 1520 tot 1525. Zij was in eerste instantie bedoeld als familiekapel, waarin getrouwd kon worden en waar ook familieleden begraven konden worden. Uiteindelijk werden er zeventien leden van de familie in de kapel begraven. Toen stadhouder Willem van Oranje overleed lag het in de bedoeling dat ook hij daar begraven zou worden, maar omdat de stad Breda in die tijd nog in handen was van de Spaanse heerser, zijn hij en na hem al zijn regerende nakomelingen, met uitzondering van prins Willem III, plus na diens dood de leden van de regerende Friese tak van het Koninklijk Huis, bijgezet in de Grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk in Delft.

In de kapel hangt ook de triptiek "De vinding van het ware kruis" (ca. 1542) van de kunstschilder Jan van Scorel. Dit schilderij werd in 2007 in delen opnieuw gerestaureerd. (Bron: Wikipedia)

Interieur van de Grote Kerk in Breda | Interior of the grand church in Breda, Netherlands

Kapittelzaal: vergaderruimte in historische setting

De Grote Kerk heeft ook nog wat verborgen geheimen, zoals een prachtige vergaderzaal. De kanunniken deden daar hun koorgebed. De zaal wordt nu verhuurd als vergaderruimte, en van daaruit heb je ook geweldig uitzicht door de glas-in-lood ramen op de Grote Markt.

Details in de Grote Kerk

Monumenten bergen ook vaak prachtige details. In de Grote Kerk zijn die bijvoorbeeld op muren te vinden. 

Het plafond

Eerder gaf ik al de tip voor het fotograferen van grote ruimtes: kijk omhoog! Dat is hier niet anders. Het plafond van de Grote Kerk is adembenemend mooi, en vol met prachtige details. Hieronder drie foto’s om dat te illustreren: een groothoek beeld van het plafond, maar ook de details gefotografeerd met een telelens (zie ook mijn tips voor het gebruik van de telelens in de stad.

Interesse in een fotoserie als deze?

Uw ruimte op een creatieve manier in beeld? Dat kan! Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie. Mijn serie over de Grote Kerk, zoals hierboven getoond, is beschikbaar als editorial materiaal in mijn portfolio bij Hollandse Hoogte.

Hoe mij te volgen

Als je geïnteresseerd bent in mijn werk, en in updates van dit blog, ben ik natuurlijk te volgen via de social media als LinkedInFacebook en Twitter.