De randen van de dag

Het licht aan de randen van de dag leent zich voor de mooiste portretten. Van mensen, maar ook van architectuur. De kwaliteit van het licht is aan de randen van de dag op zijn best: warm van kleur, zachter en het creëert dimensie. Luchten vullen zich met de prachtigste kleuren. Deze omstandigheden brengen een unieke sfeer in foto’s. Hoe gebruik ik dit alles in mijn architectuurfotografie?

Centraal gebouw van Beach Resort Ooghduyne, ontworpen door Leeuwenkamp Architecten.

De Twilight Zone

De twilights zijn de periodes net na zonsondergang (en andersom natuurlijk, net vóór zonsopkomst). Voor wie alles wil weten van het gedrag van het licht, is dit artikel over het gouden en blauwe uur interessant. De tekening hieronder verklaart veel.

In essentie komt het erop neer dat er tegen het einde van de dag verschillende periodes zijn: het gouden uur, de civil twilight en daarbinnen dan weer het bekende blauwe uur. Als ik aan de randen van de dag werk, heb ik een bepaald beeld voor ogen dat ik wil creëren. In de avond concentreer ik me op het gouden uur en een hele kleine tijdslot na zonsondergang. Dát is de tijd dat ik de sfeer waarnaar ik zoek kan toevoegen aan mijn foto’s. Als het blauwe uur aanbreekt, bij veel fotografen populair, pak ik meestal mijn spullen in. Dit alles betekent dat er vaak heel weinig tijd is om de foto te maken die ik voor ogen heb, soms zijn er maar enkele minuten om te jagen op het juiste moment. Goede voorbereiding is daarom essentieel.

Het gouden uur

Warmte en dimensie, dat zijn de trefwoorden van het licht tijdens het gouden uur. Details lichten op, en soms komen gevels op het noorden nog prachtig in het licht te liggen bij een ondergaande zon (en natuurlijk ook bij de eerste zonnestralen van de dag). Hieronder een aantal voorbeelden.

Civil Twilight

Als de zon achter de horizon is verdwenen, of er net aankomt, vult de lucht zich vaak met prachtige kleuren. Dat geldt zeker als er wat wolken zijn, die de oranje-roze gloed van de aankomende zon vast opnemen. Door het licht achter de ramen van gebouwen te benutten, ontstaat er een gebalanceerde mix van interieur, exterieur en omgeving. Sfeervoller dan foto's die gedurende de civil twilight zijn genomen krijg je het niet!

Interesse in een fotoserie?

Uw ruimte op een creatieve manier in beeld? Dat kan! Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie.