De prachtige zaal van Koninklijk Theater Carré

Op 3 december viert Koninklijk Theater Carré zijn verjaardag. Op die datum in 1887 opende Oscar Carré in dit gebouw de deuren en dat werd de thuishaven van Circus Carré. Nu, in 2015, is dat dus inmiddels 128 jaar geleden. Omdat de zaal nog steeds prachtig is en vol zit met geschiedenis, is een eer voor mij als architectuurfotograaf om dit bekendste theater van Nederland vast te leggen.

Buitenkant van Koninklijk Theater Carré in Amsterdam | Exterior of Royal Theater Carré in Amsterdam, Netherlands

Terug in de tijd

Bij een zo rijke historie is het altijd leuk om een rustig een stapje terug te doen waardoor je beter ziet wat de tijd met ons, als samenleving, doet. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het item van het oude Polygoon Journaal waarin de 60-ste verjaardag van theater Carré werd gevierd. Toen was het vooral nog een circus, en het commentaar bij de film zit vol met citaten waarbij je je nu niet veel meer kunt voorstellen. “Het inwendige van de tijger versterken. … Bruintje Beer is het alleen begonnen om de klontjes.” Daarentegen is er ook commentaar dat nog steeds geldt: “Het Hooggeëerd Publiek is gul met zijn applaus.” Het geldt nog steeds, want Carré is nog altijd hét theater waarin alle artiesten graag willen optreden. Kijk gerust even naar het filmpje.

Carré schrijft zelf op zijn site: "In de loop van zijn 127-jarig bestaan heeft Koninklijk Theater Carré alle mogelijke gedaantes aangenomen: van circus- tot toneelarena, van operahuis tot operettetheater, van balletpodium tot Broadway aan de Amstel, van (ijs)revuepaleis tot poptempel, van bokszaal tot kerkgebouw. ... Naast perioden van grote bloei heeft Carré ook diepe dalen gekend. Meerdere malen hangt het voortbestaan van het theater aan een zijden draadje en in 1968 dreigt zelfs de slopershamer. Carré zou moeten plaatsmaken voor een hotel, een badinrichting, een autopaleis of zelfs een huis van bewaring. Maar zover is het gelukkig nooit gekomen. Carré staat na meer dan 127 jaar nog steeds fier overeind.” En zo is het, kijk maar hieronder.

Grote zaal in Theater Carré

De zaal bevat 1756 zitplaatsen in de kleuren die je in een theater verwacht: rood fluweel. Daarnaast mooie kroonluchters en wat hoger in de plafonds honderden lampen om het toneel uit te lichten. Die laatste waren allemaal uit toen ik de foto’s maakte, en de beelden hieronder zijn daarom gemaakt met de kroonluchters aan, net als de lampen op balkons.

Grote zaal van Koninklijk Theater Carré in Amsterdam | Interior of Royal Theater Carré in Amsterdam, Netherlands
Theater-Carre-Amsterdam-7-2.jpg
Carre-royal-theater-6.jpg

Serie beschikbaar bij Hollandse Hoogte

De foto’s die getoond worden in dit blog, en nog enkele meer, zijn beschikbaar via Hollandse Hoogte.

Op zoek naar onderscheidende architectuurfotografie?

Bekijk dan even onderstaande korte video. Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie. 

Hoe mij te volgen

Als je geïnteresseerd bent in mijn werk, en in updates van dit blog, ben ik natuurlijk te volgen via de social media als LinkedInFacebook en Twitter.