De mooiste leeszaal ter wereld: De New York Public Library

Wat is de mooiste leeszaal ter wereld? De Rose Reading Room in de New York Public Library maakt goede kans. Vorig jaar heb ik deze iconische ruimte in New York gefotografeerd. Omdat ik veel reacties krijg op de foto die hiervan getoond wordt in mijn gallery, ga ik in dit blog wat meer de diepte in over de New York Public Library. Maar eerst een filmpje dat is gemaakt naar aanleiding van het 100-jarig bestaan (in 2011), dat goed aangeeft wat voor monumentaal en prachtig gebouw dit is. Het ontwerpen en bouwen van het gebouw duurde 60 jaar. Toen het in 1911 open ging, was dit het grootste moderne gebouw in de VS. Het dient ook al jaren - sporadisch - als decor voor films. Voorbeelden zijn 42nd Street (1933), Breakfast at Tiffany's (1961), Prizzi's Honor (1985), Regarding Henry (1991), en Sex and the City (2008).

Rose Reading Room: hart van het gebouw

Zo groot als een voetbalveld, is Rose Reading Room een van de grootste zalen in de VS die niet onderbroken wordt door ondersteunende pilaren. Daarmee is de Rose Reading Room het hart van de bibliotheek. De zaal is gerestaureerd in 1998 dankzij een private gift van de familie Rose, waarna de zaal is hernoemd ter ere van hun kinderen. De zaal leent zich geweldig voor symmetrische opnamen, waarvan de eerste twee voorbeelden zijn. De derde foto vind ik zelf mooi omdat de omgeving, de machtige gebouwen in Manhattan, door de ramen zichtbaar zijn (klik op de foto om te vergroten). Maar let op: tot begin 2017 is de Rose Reading Room voor het publiek gesloten vanwege restauratie van het plafond!

Details in de Rose Reading Room

De sfeer van die een gebouw uitstraalt wordt vaak gemaakt door de details die er te vinden zijn. Als ik een gebouw vastleg, ben ik daar ook altijd naar op zoek. Een van de tips die ik eerder gaf over het fotograferen van grote ruimtes gaat ook hier op: kijk omhoog! Het plafond in de zaal is echt geweldig. Daaronder toon ik een aantal andere details.

Plafond in de leeszaal in de New York Public Library USA | Ceiling in Rose reading room in the NYPL, USA

New York Public Library verder ontdekt

Je komt binnen in de Astor Hall, die momenteel ook verhuurd wordt voor events (de NYPL staat net als veel andere organisaties onder druk van dalende inkomsten). Daarna kun je via een prachtige oude trap naar boven, waar nog meer leeszalen lonken.

Astor hal in de New York Public Library | Astor hall in NYPL

p zoek naar onderscheidende architectuurfotografie?

Bekijk dan onderstaande video. Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie.

Hoe mij te volgen

Als je geïnteresseerd bent in mijn werk, en in updates van dit blog, ben ik natuurlijk te volgen via de social media als LinkedInFacebook en Twitter.