Australië in vijf thema's

Onlangs verbleef ik een tijdje in Australië. Primair om onze dochter te bezoeken, die al een tijdje in Sydney woont. Ik had natuurlijk mijn camera meegenomen en kon goed gebruik maken van het prachtige licht en landschap dat Australië biedt. Voor dit blog heb ik mijn foto's in vijf categorieën opgedeeld. 

De randen van de dag

Vijf weken lang ben ik voor zonsopgang de deur uitgegaan, en af en toe fotografeerde ik ook bij zonsondergang. Op een van die ochtend-fotosafari’s sprak ik een man op Bondi Beach in Sydney die iedere dag bij de zonsopgang was. Als je die zó vaak ziet, valt het op dat de veel zonsopgangen op elkaar lijken. Maar één sprong er die weken uit, met een prachtige wolkenlucht. Ik was die dag naar Bronte Beach, ook in Sydney, gegaan (klik op foto's voor vergroting). 

Ook het vallen van avond levert mooie momenten om te fotograferen. Dat geldt zowel voor steden als voor landschappen. Zie hieronder voorbeelden uit Melbourne en een zonsondergang op Lady Elliot Island, een klein eiland in het Great Barrier Reef (daarover later meer).

Sereniteit

Door (minuten-)lange sluitertijden te gebruiken bij water of lucht kun je een serene sfeer creëren in foto’s. Als er dan ook nog mooie kleuren in de lucht zijn, bijvoorbeeld net na zonsondergang, is dit het beeld dat ontstaat van strand, zee en lucht op Bondi Beach.

Opname met lange sluitertijd van het strand op Bondi, in Sydney, Australië

Sterke filters maken het mogelijk dat je ook overdag lange sluitertijden kunt gebruiken. In de baai van Bondi Beach ligt een beroemd zwembad, Icebergs, waar het zeewater bij hoog tij in klotst. Het is een prachtig gezicht, en met lange sluitertijden is er bovendien een haast abstract en sereen beeld van te creëren.

Icebergs, het beroemde zwembad in Bondi Beach, Sydney, verstild weergegeven door het gebruik van lange sluitertijd

Verder zijn rotsen die (deels) in zee liggen, en watervallen, altijd mooie onderwerpen voor verstilde beelden.

Koraal op het strand

Het hoogtepunt van onze reis was zonder meer een verblijf op een klein eiland in het Great Barrier Reef, Lady Elliot Island. Snorkelen naast reusachtige zeeschildpadden, en in de verte mantra’s zien met een spanwijdte van 5 meter, dat is een hele bijzondere ervaring. Het eiland is alleen met een klein vliegtuigje te bereiken, en om een indruk te geven van de omvang van het eiland hieronder deze twee foto’s, gemaakt vanuit de lucht.

Onder water, aan de kust rond Lady Elliot Island, liggen prachtige koraalvelden. Koraalriffen worden gevormd door rifbouwende koralen, en zijn dus een levend organisme vaak ook met prachtige kleuren. Soms brokkelt er een stukje koraal af, dat dan aanspoelt en korte tijd zijn kleur behoudt. Daarna wordt het wit. Ik heb een serie gemaakt van deze kleurrijke elementen op het witte strand.

Koraal op het verder witte strand van Lady Elliot Island in het Great Barrier Reef in Australië | coral at the beach of Lady Elliot Island

Overigens: bij laag tij zie je de vreemdste wezens bij het koraal. Onderstaande krab is daar één van.

Fel gekleurde krab houdt zich staande in een golf water

Walvissen

Het is moeilijk voor te stellen, maar als je in Sydney langs de kust wandelt van strand naar strand, zie je vaak - in de verte - walvissen in de oceaan. Als je even je best doet met turen, zie je een fontein water omhoog spuiten of, nog mooier, een grote plons van een walvis die uit het water sprong. Het is dan ook niet vreemd dat je op veel plaatsen langs de kust mee kunt varen met boten die speciaal zijn uitgerust voor ‘whale-watching’. Hervey Bay in Queensland is de bekendste plek om dat te doen in Australië. De walvissen zwemmen hier niet alleen langs tijdens hun jaarlijkse migratie, maar lassen er ook een rustperiode in. Moeders leren hun kalf dan de noodzakelijke vaardigheden om te kunnen overleven op de lange tocht naar het koude Antartica.

Humpback walvis springt uit het water langs de Australische kust, bij Hervey Bay | Humpback whale jumps out of the water near Hervey Bay, Australia

Silhouetten

Wat voor de sfeer in een foto vaak mooie resultaten oplevert, is met tegenlicht werken bij zonsopkomst of -ondergang. Vaak ontstaan dan silhouetten die een verhaal tonen in fraai licht.

Silhouetten van mensen die aan yoga doen bij zonsopgang in Bondi Beach, Sydney, Australië

Interesse in een fotoserie?

Uw ruimte op een creatieve manier in beeld of hebt u interesse in een van de foto's op deze pagina? Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie.

Op social media

Als je geïnteresseerd bent in mijn werk, en in updates van dit blog, ben ik natuurlijk te volgen via de social media als LinkedInFacebook en Twitter.

TravelRob van Esch1, (B)