Architectuurfotografie en functie gebouw

Als architectuurfotograaf lever je in één jaar al snel meer dan duizend foto’s af bij je opdrachtgevers. Je kunt natuurlijk niet alle foto’s laten zien op de website, dan zouden bezoekers snel de weg kwijt raken. Daarom heb ik ervoor gekozen om een kleine selectie van mijn werk te laten zien in de gallery exterieur en interieur. Om het inzicht in mijn werk te verdiepen, schrijf ik ook blogs met dwarsdoorsnedes van mijn architectuurfoto’s. Bijvoorbeeld over de creatieve keuzes die ik maak bij het fotograferen van scholen, over hoe ik de nabijheid van water bij gebouwen benut, hoe ik zoek naar het mooiste licht, etc.

Wat ik in gesprekken met opdrachtgevers merk, is dat er ook behoefte is om mijn werk naar functie van de ruimtes / gebouwen uitgesplitst te zien. Daarom dit blog, met een nieuwe dwarsdoorsnede van mijn portfolio: wat voor soort gebouwen fotografeer ik? Welke fotografische uitdagingen kom ik tegen? In enigszins willekeurige volgorde ga ik daar hieronder op in.

Scholen

Architectuurfotografie van een school die de levendigheid weergeeft door gebruik van kleur, licht en kinderen die aanwezig zijn.

Scholen fotograferen is ontzettend leuk om te doen. Het zoemt van de activiteit, en die vastleggen zonder de nadruk op de architectuur te verliezen is een prachtige uitdaging. Geduld is wel vereist: op de meeste plekken van een school komen kinderen slechts op gezette tijden langs want meestal zitten ze natuurlijk in hun klas. De privacy van scholieren / kinderen is een issue, maar daar loop ik nooit tegenaan omdat ik hen meestal niet herkenbaar in beeld breng. Lees in een eerdere blogpost meer over de creatieve uitdagingen die samenhangen met het fotograferen van scholen. Zie voorbeelden hieronder en vergroot ze door erop te klikken.

Kantoren

De architectuur van een kantoor fotograferen vergt vaak veel opruimen door de architectuurfotograaf, waarbij ook in het post-productieproces behoorlijk wat rommeligheden worden verwijderd.

In kantoren zijn het vooral de computers die zoemen. Als het gaat om interieurfotografie van kantoren, zijn de belangrijkste uitdagingen tweeërlei. De eerste is om het beeld strak te houden. Draden, prullenbakken, waterflesjes, overmaat aan planten, persoonlijke foto’s op bureaus, het moet allemaal verdwijnen voordat de camera klikt. Een architectuurfotograaf moet dus ook goed kunnen opruimen. De tweede uitdaging is om mensen op een geloofwaardige en niet-afleidende manier in beeld te krijgen om de functie van de ruimte te illustreren. Privacy is meestal geen groot issue, en de mensen op kantoor willen meestal graag meewerken aan een mooi beeld.

Zorggebouwen

Bij het fotograferen van zorggebouwen is een van de uitdaging voor de architectuurfotograaf om levendigheid te tonen in gebouwen die vaak erg rustig zijn.

Vanzelfsprekend is privacy vaak een punt bij het fotograferen van zorggebouwen. Iemand die door de gang loopt van een ziekenhuis of in de wachtkamer is daar nu eenmaal niet om op een foto vastgelegd te worden. Tenzij je de uitdrukkelijke toestemming hebt, danwel dat je aanwezigheid  van mensen ensceneert, moet je daar rekening mee houden bij het maken van foto’s.

Bedrijfsgebouwen

De architectuur van bedrijfsgebouwen is vaak zeer functioneel. Om er toch spectaculaire beelden van te maken, is de architectuurfotograaf mede aangewezen op ideale lichtomstandigheden.

Bedrijfsgebouwen zijn vaak strak en (multi-)functioneel ontworpen met een innovatieve, hoogwaardige uitstraling. De locatie van gebouwen is niet altijd de meest inspirerende, vaak bedrijfsterreinen, dus moet je als architectuurfotograaf op zoek naar manieren om het karakter van het gebouw zo goed mogelijk te pakken. Licht en weersomstandigheden zijn, zoals bij elk gebouw, van cruciaal belang.

Huizen

Architectuurfotografie van woonhuizen vergt respect voor de privacy van de bewoners.

Bij het fotograferen van huizen kom je denk ik het dichtst bij de persoonlijke leefomgeving van andere mensen, vergeleken met de andere onderwerpen van architectuurfotografie. Vanzelfsprekend is privacy een aandachtspunt. De locatie van het huis blijft onvindbaar door geen GPS-data op te nemen in de metadata bij de foto’s. Persoonlijke elementen, bijvoorbeeld foto’s aan de muur en op de boekenplank, worden uit beeld gehouden. En, soms in samenwerking met de architect, worden aardig wat meubels versleept om tot het beeld te komen dat de opdrachtgever voor ogen had met zijn/haar ontwerp.

Woonwijken

Voor de architectuurfotograaf valt het niet altijd mee om onderscheidende foto's te maken van een woonwijk. De aanwezigheid van water kan erg helpen.

Als er één type gebouwen moeilijk is te fotograferen voor een architectuurfotograaf, dan is het wel een woonwijk. Vuilnisbakken in de tuin, auto's voor de deur, rommelige zonwering, je komt het allemaal tegen als je door een wijk loopt met je camera. Daarnaast valt het me steeds op dat de meeste woonwijken oases van rust zijn. Dat is fijn voor de mensen die er wonen, maar lastig voor een fotograaf die ook leven in beeld wil krijgen. Maar als er echt niemand is, dan zoek ik zo veel mogelijk naar verstilde beelden die die rust ook uitstralen.

Horeca

Bij het fotograferen van horeca dient de architectuurfotograaf veel aandacht te besteden aan het weergeven van de door de ontwerpers beoogde sfeer.

Bij ruimtes met een horecafunctie is het van het grootste belang om de sfeer in beeld te krijgen, die erg wordt bepaald door het gebruikte licht. Ik vind het altijd een prachtige uitdaging om het samenspel van architectuur, licht en interieur te pakken te krijgen.

Industrieel

industrieel-2016-2.jpg

Misschien is de functie "industrieel" wel een beetje een vreemde eend in de bijt van de architectuurfotograaf. Maar dat maakt hem niet minder leuk om te doen! Zeker bij oude industriële ruimtes kun je tonen dat ze leven en geleefd hebben doordat de tijd zijn sporen heeft achtergelaten. Daarnaast lenen deze ruimtes zich vaak voor verrassend strakke foto's.  

Sportcomplexen

Architectuur van sportcomplexen is een specialisatie die fraai kan worden vastgelegd door een architectuurfotograaf

Soms komen er ook sportcomplexen op mijn pad. Daar is meestal wel genoeg leven in de brouwerij dat de foto's kan verlevendigen zonder dat het afleidt van de architectuur. Daarnaast probeer ik in mijn series ook wel altijd voldoende foto's te maken zonder mensen in beeld. Een serie moet in balans zijn.

Musea / monumenten

Musea en monumenten lenen zich prachtig voor de architectuurfotograaf vanwege hun structuur, detaillering en vaak erg mooie lichtval.

Musea en monumenten ademen geschiedenis, waarbij de gebouwen vaak beschikken over een prachtige grandeur. Bovendien vaak met symmetrische ontwerpen, prachtige details en spectaculaire lichtinvallen. Kortom: een feest voor een architectuurfotograaf! 

Stations

Een van de opgaves voor de architectuurfotograaf bij het fotograferen van stations, of andere infrastructurele gebouwen, is het vastleggen van de dynamiek.

Grote infrastructurele gebouwen als stations bruisen van dynamiek en bevatten meestal ook een duidelijke handtekening van de ontwerper. Om die allebei vast te leggen is de dubbele uitdaging die je hebt als architectuurfotograaf. In 2016 werd een aantal nieuwe / vernieuwde stations in ons land in gebruik genomen, lees hier verder voor meer informatie hierover.

Interesse in een fotoserie?

Uw ruimte op een creatieve manier in beeld? Dat kan! Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie.