Amsterdam, een stad met geweldige ruimtes (vervolg)

We hadden al eerder geconstateerd dat het moeilijk is om in één artikel recht te doen aan alle prachtige ruimtes in Amsterdam. Daarom nu een tweede artikel. In het vorige hadden we aandacht voor NH Grand Hotel Krasnapolsky, bioscoop Tuschinski, de Effectenbeurs en de Openbare Bibliotheek. Nu gaan we naar drie locaties: het vernieuwde Tropenmuseum, de Heineken Experience en het Amsterdamse Stadsarchief.

The main hall of the Tropenmuseum in Amsterdam, the Netherlands, one of the leading ethnographic museums in Europe.

Tropenmuseum

Tijdens een feestelijke opening presenteerde het Tropenmuseum op vrijdag 16 oktober, na een zomer in de steigers, een geheel vernieuwde Lichthal en de modernisering van alle publieksfaciliteiten. Directeur Stijn Schoonderwoerd: “We vonden het belangrijk om het gebouw letterlijk ‘opener’ te maken. Met beperkte middelen hebben we deze zomer het Tropenmuseum ingrijpend verbeterd. De indrukwekkende Lichthal was eerder door tijdelijke tentoonstellingen grotendeels aan het oog onttrokken. Deze is nu vrij gelaten en de 75 bogen die de hal over drie verdiepingen omringen, zijn opengemaakt. Bovendien maakt een nieuw lichtplan de vele details zichtbaar. Iedereen kan nu weer genieten van de schoonheid van dit monumentale gebouw.”

Hiermee vormt de Lichthal de centrale plek van het museum en de verbinding tussen het geheel nieuwe museumcafé, heringericht door Piet Boon, de nieuwe museumwinkel en de verschillende tentoonstellingen.

Mijn foto's zijn gebruikt voor de perspresentatie en verschenen in het Parool, NRCNext, NRC Handelsblad en verschillende websites.

Heineken Experience

Old copper kettles in the original brewery of Heineken in Amsterdam, the Netherlands

De Heineken Brouwerij ontstond op 15 februari 1863 toen de 22-jarige Gerard Adriaan Heineken brouwerij 'De Hooiberg' in Amsterdam kocht. In 1886 werd de Amsterdamse brouwerij vervangen door nieuwbouw op de hoek van de Stadhouderskade en de Ferdinand Bolstraat in De Pijp.
In het 140 jaar oude Rijksmonument is nu de Heineken Experience de geschiedenis zien van het meest internationale biermerk ter wereld. Je kunt door de brouwzaal lopen, met koperen ketels van meer dan een eeuw oud, en het brouwproces ervaren in de mini-brouwerij die er nu is gevestigd. 

Natuurlijk zijn de fraaie antieke koperen ketels de blikvanger in de oude brouwerij, maar er zijn ook gedetailleerde beelden te maken van het brouwproces.

Stadsarchief Amsterdam

In the former headoffice of the Dutch Trading Association, and later ABNAMRO bank, now the archives of the city of Amsterdam are brought together. The building is built between 1919 and 1926.

Het Stadsarchief is het historisch documentatiecentrum van de stad Amsterdam met 50 kilometer archieven, een historisch-topografische collectie met miljoenen kaarten, tekeningen, en prenten, een bibliotheek en omvangrijke geluids-, film- en fotoarchieven. Achter dikke deuren is in de prachtig gerestaureerde goudkluis de art deco Schatkamer ingericht (een video met uitleg over art deco vs art nouveau). 

Interesse in een fotoserie als deze?

Uw ruimte op een creatieve manier in beeld? Dat kan! Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie. 

Hoe mij te volgen

Als je geïnteresseerd bent in mijn werk, en in updates van dit blog, ben ik natuurlijk te volgen via de social media als LinkedInFacebook en Twitter.