Amsterdam, een stad met geweldige ruimtes

Na Rotterdam, Utrecht, en Haarlem, gaan we dit keer op zoek naar bijzondere ruimtes in Amsterdam. Het is geen verrassing dat de hoofdstad van Nederland er talloze heeft, en een blog als dit kan natuurlijk niet in één keer recht doen aan al de mooie ruimtes die er zijn. Daarom beperken we ons nu tot vier locaties: het Tuschinski theater, (de wintertuin in) het Krasnapolsky hotel aan de Dam en de Effectenbeurs zijn bekende historische locaties. De vierde locatie is een nieuw gebouw, dat van de Openbare Bibliotheek. Er is ook een vervolg op dit blog met drie nieuwe locaties in Amsterdam: het Tropenmuseum, de oude brouwerij van Heineken en het Stadsarchief.

Tuschinski theater

Het Tuschinski theater, nu eigendom van Pathé, is zonder twijfel een van de mooiste bioscopen van Europa en daarmee een unieke locatie in Amsterdam. Het werd bijna 100 jaar geleden gebouwd als een mix van verschillende stijlen: Jugendstil, Amsterdamse School en Art Deco. Opdrachtgever en bioscoopexploitant Abraham Tuschinski durfde behoorlijk te investeren, 4 miljoen gulden. Dat was in 1920 veel geld. In de grote historische filmzaal bevinden zich ruim 700 zitplaatsen.

Grote zaal in het Tuschinski theater in Amsterdam | Amsterdam Tuschinski theater main hall

 

Wintertuin in NH Grand Hotel Krasnapolsky

Als we het dan toch over "mooiste van Europa" hebben, dan scoort de Wintertuin in het historische NH Grand Hotel Krasnapolsky aan de Dam, gebouwd in 1880, wat mij betreft hoog op het lijstje met eetzalen. De Wintertuin is een va de oudste voorbeelden van een glazen kap met smeedijzeren constructie in Nederland; later werd die ook gebruikt in het Centraal Station in Amsterdam. Dankzij deze lichte, sterke constructie kon de enorme zaal (bijna veertig meter lang, vijftien meter breed en bijna veertien meter hoog) probleemloos overspannen worden. (Bron: Gemeente Amsterdam). Nu hangen er prachtige kroonluchters, maar dat was in het begin wel anders: toen brandden 4000 gaspitten in de zaal die de temperatuur al snel tot dertig graden deden oplopen en bovendien verstikkende gaswalmen verspreidden. 

Eetzaal Wintertuin in NH Grand Hotel Krasnapolski in Amsterdam | Dining room Winter Garden in Krasnapolski Hotel Amsterdam

 

Effectenbeurs

De effectenbeurs in Amsterdam werd in 1611 opgericht en was de eerste aandelenbeurs ter wereld. De beurs heeft in de ruim vierhonderd jaar daarna enkele gebouwen ‘versleten’, maar het onderkomen dat door architect Berlage werd ontworpen is nu al ruim honderd jaar het thuishonk van de beurshandelaren op Beursplein 5. Zijn er nog handelaren op de beursvloer dan, nu alles digitaal in een split-second de wereld over flitst? Jazeker! Kijk maar:

Interieur van de Amsterdamse effectenbeurs op het Damrak | Interior of Amsterdam Stock Exchange

Een speciale plek binnen het gebouw is de bestuurskamer, die zich bevindt tegenover de plek van de beroemde gong. Als je vantevoren bedenkt hoe een bestuurskamer van een beursgebouw eruit ziet, dan is de kans groot dat je precies op het onderstaande uitkomt! Niet verrassend, wel met de nodige grandeur.

Bestuurskamer in de effectenbeurs van Amsterdam | Board room in Amsterdam Stock Exchange

 

Openbare Bibliotheek

De hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek op het Oosterdokseiland is met een oppervlakte van 28.000 vierkante meter de grootste bibliotheek van Nederland. In vergelijking met de vorige historische gebouwen, is het gebouw van de bibliotheek nog piepjong: geopend in 2007. Bij nieuwe architectuur passen strakke foto’s, ik hoop dat onderstaande foto’s daaraan voldoen.

Interieur van de Openbare bibliotheek Amsterdam OBA | Interior of Amsterdam public library

En het trappenhuis, maar dan van onder af gefotografeerd.

Trappenhuis in de Openbare bibliotheek Amsterdam OBA | Stairhouse in Amsterdam public library

Interesse in een fotoserie als deze?

Uw ruimte op een creatieve manier in beeld? Dat kan! Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie. 

Hoe mij te volgen

Als je geïnteresseerd bent in mijn werk, en in updates van dit blog, ben ik natuurlijk te volgen via de social media als LinkedInFacebook en Twitter.