2016: groeiend aantal en gevarieerde opdrachten

2016 was het eerste volle jaar dat ik fulltime als fotograaf werk. Het was een mooi jaar, met een grote verscheidenheid aan opdrachten. Ik mocht tientallen opdrachtgevers voor de eerste keer van foto’s voorzien, daar ben ik hen erg dankbaar voor. Daarnaast had ik vervolgopdrachten voor opdrachtgevers uit mijn eerste jaar. Zij beslaan samen een breed terrein: architecten, vastgoedfondsen, bouwbedrijven, infrastructuur-bedrijven en magazines. Daarnaast maak ik vrij werk dat verkocht wordt via bureaus als Offset in de Verenigde Staten en Hollandse Hoogte.

Zo’n groot aantal opdrachtgevers levert natuurlijk een mooie verscheidenheid aan uitdagingen. Van kleine, intieme ruimtes tot grote (stations)hallen. Van nadruk op gebouwen tot juist het vastleggen van het gebruik ervan. Van documentaire vastlegging tot creatieve interpretaties. Mijn opdrachten over het eerste half jaar heb ik eerder opgedeeld in een aantal fotografische thema’s; hierna toon ik een klein gedeelte van de verschillende typen opdrachten die ik heb mogen vervullen.

Kleine ruimtes, grote ruimtes

Ik krijg nogal eens de opmerking dat ik vooral grote ruimtes en gebouwen fotografeer. Die leg ik inderdaad vaak vast maar ook kleinere ruimtes komen regelmatig voor mijn camera. Hieronder een aantal voorbeelden van de kleinere en grotere ruimtes die ik dit jaar heb gefotografeerd.

Van documentair tot creatief

Voor iedere opdracht luister ik goed naar de opdrachtgever. Dat geeft een basis voor wat ik ga maken. Als ik op locatie ben, werk ik vaak behoorlijk intuïtief en vertrouw op het ‘fotografisch oog’ dat ik in de loop der jaren heb ontwikkeld. Deze combinatie van vooraf luisteren en later improviseren leidt vaak tot series met de gewenste plús verrassende beelden. Anders gezegd: tot een combinatie van documentaire vastlegging plús creatieve interpretaties.

Series per project of van afzonderlijke objecten

Architecten willen meestal een project vastleggen, dus maak ik daar een serie van. Maar andere opdrachtgevers gaat het niet om één project, maar zij willen juist veel verschillende objecten in een serie vangen. Zo heb ik voor een vastgoedfonds de projecten in kaart gebracht  die zij in portefeuille hebben, voor een ander fonds een serie van winkelend publiek in Nederlandse steden gemaakt, en voor een magazine een serie gemaakt van door het land verspreide markante bedrijfsgebouwen. Die diversiteit in opdrachten stelt me iedere keer voor nieuwe creatieve uitdagingen, en dat is precies waarom ik twee jaar geleden met Ruimtes in Beeld ben gestart!

Vrij werk 

Naast de opdrachten maak ik ook vrij werk - hoewel ik daar in 2016 minder tijd voor had dan in mijn eerste jaar als fotograaf (-:). De grootste bulk aan vrij werk heb ik gemaakt tijdens een verblijf in Australië; een aantal foto’s daarvan heb ik in een eerder blog over de thema’s in Australië op een rij gezet.

Op zoek naar onderscheidende architectuurfotografie?

Bekijk dan even onderstaande video. Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie. 

 Op social media

Als je geïnteresseerd bent in mijn werk, en in updates van dit blog, ben ik natuurlijk te volgen via de social media als LinkedInFacebook en Twitter.