Architectuurfotografie

Werk in opdracht en voor bureaus Hollandse Hoogte en Offset

Sinds de oprichting van Ruimtes in Beeld, begin 2015, heb ik voor meer dan 100 opdrachtgevers gefotografeerd. Die zijn divers: sommige zijn groter in omvang, sommige wat kleiner. Maar bijna allemaal ontwerpen, maken of gebruiken ze gebouwen en ruimtes. Ik probeer mijn opdrachtgevers altijd te verrassen met de mooist mogelijke beelden waar men lang plezier van heeft.

Daarnaast ben ik verbonden aan enkele fotobureaus. Mijn werk wordt o.m. gerepresenteerd door Offset en  Hollandse Hoogte

Werkwijze

Tijdens de briefing komen alle wensen van de opdrachtgever aan de orde. Op basis daarvan wordt een offerte opgesteld. In de Algemene Voorwaarden is duidelijk vastgelegd hoe u de beelden kunt gebruiken. Daardoor weet u als opdrachtgever precies waar u aan toe bent. Dankzij duidelijke prijsafspraken en zonder gedoe met publicatierechten. De fotoserie wordt aangeleverd in alle gewenste formaten: ze kunnen (heel groot) worden geprint of zijn op maat gemaakt voor de website. Meer weten over mijn fotografie? Lees hier dan mijn brochure.

Ik ben met Ruimtes in Beeld lid van DuPho, de beroepsorganisatie voor professionele fotografen.

Vragen?

Hebt u vragen, opmerkingen of interesse in mijn fotografie? De meestgestelde vragen kunt u hieronder lezen. Bellen voor meer informatie mag altijd op 06-20600535 of stuur een email.

Auteur van "Trends in Architectuurfotografie - 2018". Gratis te downloaden.

VEELGESTELDE VRAGEN -FAQ

In contacten met (potentiële) opdrachtgevers voor architectuurfotografie merk ik dat mijn visie op architectuurfotografie goed wordt gelezen. Ik merk ook dat bepaalde vragen vaak worden gesteld. Die zijn hier op een rij gezet, inclusief de antwoorden.

Wat is jouw werkwijze?

Ten eerste luister ik vooraf goed naar de opdrachtgever. Dat geeft een basis voor wat ik ga maken. Als ik op locatie ben, werk ik vaak behoorlijk intuïtief en vertrouw op het ‘fotografisch oog’ dat ik in de loop der jaren heb ontwikkeld. Deze combinatie van vooraf luisteren en later improviseren leidt vaak tot series met de gewenste plús verrassende beelden.

Ik zie veel grote ruimtes in je werk. Kun je ook uit de voeten met kleinere ruimtes?

Ik merk dat veel mensen de grote ruimtes herkennen en waarderen, daarom staan er relatief veel op deze site. Maar niet alle ruimtes zijn een Markthal of Tropenmuseum - dan zou de markt voor architectuurfotografen snel opdrogen. Daarom heb ik een artikel geschreven over hoe ik met kleinere ruimtes om ga.

Wat houdt een fotoserie nu eigenlijk in?

Dit is een van de meestgestelde vragen. Daarom heb ik een apart artikel geschreven over wat u mag verwachten als u me inhuurt als architectuurfotograaf.

Hoe ga je om met mensen in de foto's?

Mensen kunnen een belangrijke rol spelen om architectuurfoto's te versterken. Dat doe ik op verschillende manieren. Op deze site heb ik daarom een artikel geschreven over mensen in architectuurfotografie. Of lees het eBook "Trends in Architectuurfotografie - 2018".

Werk je alleen of loopt de opdrachtgever mee?

Als de opdrachtgever erbij wil zijn, dan vind ik dat leuk. In de meeste gevallen sta ik er echter alleen voor (-:).

Hoe zit het met de rechten op de foto’s?

De foto’s zijn door u als opdrachtgever vrij te gebruiken. Van web tot campagne, u mag dat zelf weten. De enige voorwaarde die ik stel is dat ze niet aan derde partijen worden verstrekt. Dat is uitgewerkt in de algemene voorwaarden.

Wat is de beeldkwaliteit van de foto’s die ik krijg?

Ik streef naar perfecte kwaliteit. Daarom werk ik met de beste camera en lenzen die beschikbaar zijn. De resolutie van de foto’s loopt op tot 8687x5792 px (50 megapixel). Nog belangrijker is de detaillering in de foto. Bij flink inzoomen worden de kleinste details scherp weergegeven. Indien gewenst maak ik de foto's ook geschikt voor gebruik op een website.

De perfecte kwaliteit komt ook tot uitdrukking in de lichtvoering van de foto. In de loop der jaren heb ik mijn technieken steeds verder verfijnd waardoor ik ook met moeilijke lichtomstandigheden goed overweg kan. Zelfs de beste camera kent op zo’n moment zijn onvolkomenheden, maar die kan ik met mijn technieken overwinnen.

Wat kost het in beeld brengen van mijn project?

Ik werk met marktconforme dagtarieven. In goed overleg met de opdrachtgever wordt de opdracht in kaart gebracht, waarna ik een offerte opstel. 

Interesse in mijn werk?

Hebt u vragen, opmerkingen of interesse in mijn fotografie? Lees dan ook de brochure. Bellen voor meer informatie mag altijd op 06-20600535 of stuur een email

REFERENTIES

Radiotherapiecentrum-11.jpg

REFERENTIES

"The New York Public Library, Stephen A. Schwarzman Building has some of the most photographed interiors in the world, so finding images that stand out from the crowd is not easy. Rob, however, not only excelled in capturing the atmosphere of the building in a series of powerful images...he is a pleasure to work with.”  --  Lis PearsonNew York Public Library

Bastiaan Jongerius, eigenaar van Bastiaan Jongerius Architecten: "Rob van Esch heeft het verhaal achter het ontwerp van Kaasmakerij De Tijd razend knap in beeld gevangen. Het ontwerp gaat over een ruimtelijke geometrische constructie van de colonnade met een transparante gevel in een open landschap van de Beemster, een mathematische, geometrische verkaveling uit de tijd van de renaissance.   Door het gebouw zo te fotograferen, precies op zijn hoekpunt  met twee perspectivische verdwijnpunten op de horizon aan weerszijden, laat het beeld de geometrie van het gebouw in optima forma uitkomen. Het tijdstip van de schemer maakt dat de vliesgevel echt transparant is en daardoor de Kaasmakerij hecht verbonden is met het landschap.  De Beemsterkaas is letterlijk verbonden met de streek waar het product uit voortkomt.  De rimpelloze slootjes en de verstilde lucht bouwen de spanning prettig op, in deze oerhollandse setting.  Wat het ontwerp beoogt te verhalen is razend knap in beeld gebracht, de spijker op zijn kop".

Wilhelmien Hoekstra, marketingmanager bij het Tropenmuseum:  "De eyecatcher van het Tropenmuseum is de monumentale Lichthal, welke onlangs is vernieuwd. Deze grote ruimte heeft Rob van Esch prachtig in beeld gebracht! Niet voor niets is deze foto dan ook goed opgepikt door de media tijdens de berichtgeving over het vernieuwde museum. Rob denkt goed met de klant mee en snapt wat de klant voor ogen heeft. Een fijne samenwerking."

"De Van Nelle Fabriek is een icoon in de Nederlandse architectuur, dit is wereldwijd erkend met de toevoeging aan de UNESCO werelderfgoedlijst. Het gebouw is bijzonder fotogeniek, maar Rob heeft met Ruimtes in Beeld een serie foto’s gemaakt die juist de verbondenheid van de verschillende gebouwen vast legt. Zoals de machinekamers in combinatie met het hoofdgebouw, daarmee wordt de tijd als het ware bevroren. De sfeer van het gebouw is in de foto’s messcherp voelbaar. Ik was ook niet verbaasd dat het Financieele Dagblad deze serie heeft gepubliceerd." -- Anna Valentini, Marketing Communicatie Manager, Van Nelle Fabriek

Ernst René van Tatenhove van Oomen Architecten:  “Rob heeft getoond dat hij (grote) ruimtes heel mooi kan vastleggen, maar daarbij heeft hij ook veel oog voor detail. Een verrassende combinatie!”

Frank Willems van WillemsenU: “Rob begrijpt de bedoeling van onze ontwerpen en in zijn foto’s weet hij dat ook vast te leggen. Dat is voor ons toegevoegde waarde.”

Ton Harmes, directeur en mede-eigenaar boekhandel Dominicanen in Maastricht: "Het unieke van onze locatie zit ‘m in de combinatie van de 700 jaar oude Gotische kerk én de moderne boekhandel. Het is vast een van de meest gefotografeerde boekhandels ter wereld. Rob heeft er met Ruimtes in Beeld een unieke serie van weten te maken. De manier waarop hij het licht heeft gevangen, in combinatie met de perfecte kleurstelling, is geweldig.”

De Tijdstroom uitgeverij houdt kantoor in een unieke locatie, namelijk de Janskerk in Utrecht. Door de fotoserie van Ruimtes in Beeld hebben we er nu ook unieke foto’s van. Rob van Esch heeft zijn naam waargemaakt: onze ruimte is geweldig in beeld gebracht!” Martijn Kole, Directeur/uitgever.

Maarten Engel van Engel Architecten: “Rob benaderde ons precies op het juiste moment, we wilden op dat moment twee geraeliseerde kleinschalige woningbouwprojecten laten vastleggen door een fotograaf. Het bleek een schot in de roos, Rob heeft beide projecten in een korte tijd erg fraai vast weten te leggen”